Instagram Facebook email ArrowDown ArrowLeft ArrowRight Back to top of page
Hop til opskriften
()

En chokoladetærte er en virkelig delikat dessert – eller kage om du vil. Intens chokolade bagt i en mørdejsbund med ristede nødder. Og toppet med friske bær.

Chokoladetærten er oplagt som dessert, hvis du serverer den med bær og måske en skefuld creme fraiche, flødeskum eller vaniljeis ved siden af.

Du kan også sagtens servere et stykke chokoladetærte til kaffen. Det vil der ikke komme klager over.

Chokoladetærte til dessert – kan bages forvejen

Jeg bagte chokoladetærten til middag, hvor jeg hverken stod for forret eller hovedret. Til gengæld skulle jeg transportere desserten gennem hele byen, og det gav nogle begrænsninger.

Fordelen ved chokoladetærten er, at den nemt kan bages i forvejen – endda dagen i forvejen – og bare sættes koldt. Så kan den snildt transporteres i formen, og den er nem at servere med lidt frisk frugt, bær og gerne lidt dyppelse.

Chokoladetærten blev toppet med bær, som jeg bare kunne købe på vejen – og anrette på 2 minutter. Og jeg kan love, den blev modtaget med store glædesudbrud – og de syrlige bær (her hindbær og kiwibær) er et virkelig godt modspil til den intense chokolade.

Hvad passer før en dessert med chokolade?

Det er faktisk ikke helt ligegyldigt, hvilken dessert man serverer efter hvilken hovedret. Hvis du får en tung hovedret – smagsmæssigt eller substantielt – kan chokolade godt blive lige i overkanten. Her vil jeg nok foretrække en mere frugtbaseret dessert.

Men her fik vi fisk til hovedret, og så passer chokoladetærten perfekt. Jeg vil også til enhver tid servere den efter de fleste grønsagsretter og supper.

Sådan får du en sprød tærtebund

Jeg bager min chokoladetærte i en metalform – her valgte jeg en aflang, der er 11 * 35 cm, men du kan også bruge en rund med en diameter på 22 eller 24 cm.

Men metalform, hvorfor det?

Hvis du normalt bruger de klassiske tærtefade af keramik og porcelæn, kender du sikkert det her: En blød tærtebund, der gerne sætter sig fast i bunden af tærtefadet. Så prøv at skifte til en metalform. Den gør underværker. Bare husk – den kan ikke gå i opvaskemaskinen, men prøv alligevel.

Forklaringen er, at metalformen er langt bedre til at overføre varme end en porcelænsform. Det giver den sprøde bund – og tærten er langt nemmere at få ud af tærtebunden bagefter. De fleste metalforme har løs bund, what’s not to like.

Smør bunden grundigt, inden du lægger dejen i – så slipper tærtebunden uden at kny.

Hvor glad er du for opskriften?

Giv 1-5 hjerter

Bagt chokoladetærte

Desserter og kager

Rækker til: 8 stykker

Til tærtebunden skal du bruge:

  • 35 g ristede hasselnødder

  • 80 g smør, koldt

  • 125 g mel

  • 35 g flormelis

  • 1 spsk sammenpisket æg

Til chokoladefyldet skal du bruge:

  • 65 g smør

  • 100 g mørk chokolade

  • 50 g kakao (reklamelink)

  • et godt nip flagesalt

  • 1 æg + resten fra dejen

  • 130 g sukker

  • ½ vaniljestang, kornene

  • 2 spsk creme fraiche (30 g)

     

  • 1,5 spsk flydende honning (eller sirup) (40 g)

Husk også:

  • En tærteform, helst i metal (giver sprød bund). Min er 11×35 cm – du kan også bruge en rund. En rund form med diameter på 22 cm rummer ca. det samme.

  • Bær til pynt – ca. 200 g

  • Evt. creme fraiche til servering

Sådan gør du:

  1. Tærtebunden: Fordel hasselnødderne på en bageplade, og sæt dem ind i en kold ovn. Tænd ovnen på 150 grader over/undervarme, og rist hasselnødderne i 15-18 minutter. Køl dem helt af. Findel nødderne i en foodprocessor. De må gerne have lidt bid.

  2. Tilsæt så det kolde smør, mel og flormelis. Kør videre til smørret er fordelt. Saml dejen på køkkenbordet med det lidt sammenpisket æg. Bank dejen ud til en tyk cirkel eller tyk aflang firkant (afhængigt af din form), og læg på køl 10 minutter. Smør formen. Rul så dejen ud og beklæd formen med den. Sæt på køl i en halv time.

  3. Sæt ovnen på 160 grader varmluft. Beklæd bunden med folie indvendigt, og fyld den med tørrede bønner eller ukogte ris. Når ovnen er varm – blindbag bunden i 10 minutter. Fjern folie og bønner, og bag videre i 5-10 minutter, til bunden er svagt lysebrun.

  4. Imens, lav chokoladefyldet: Smelt smørret ved svag varme i en gryde. Tilsæt chokolade, sigtet kakao og salt, og pisk det sammen med et håndpiskeris, til du har en blank masse.

  5. Pisk æg, sukker og vanilje til en luftig æggesnaps. Tilsæt creme fraiche og honning/sirup, og pisk det sammen på lav hastighed – kun til det er fordelt. Vend så æggesnapsen over i chokoladeblandingen af 2-3 omgange. Vend betyder: Brug en blød spartel, tilsæt æggesnapsen, og vend kun rundt, til massen er ensartet. Så bevarer du luften i fyldet.

  6. Bred chokoladefyldet ud i den forbagte tærtebund. Bag tærten i  30-35 minutter. Fyldet hæver flot op, og begynder at sprække. Det er helt rigtigt.

    Tip 1: Du kan drysse med lidt ekstra flagesalt, hvis du synes.

    Tip2: Fyldet falder sammen igen og bliver mere tæt, når tærten køler af.

  7. Lad chokoladetærten køle af, først på en rist, og sæt den i køleskabet 3-4 timer, før den skal spises.

  8. Tag ud fra køl ca. 20 minutter før den skal spises. Pynt med de karamelliserede pærer, og server evt. en kugle vaniljeis til.

Fik du prøvet opskriften?

Så vil jeg elske at høre om det! Skriv en kommentar nedenfor, eller hvis du er på Instagram: Tag @muttionline eller #muttionline på dine billeder. Så kigger jeg med. Tak!

Hvad skal du bruge til en chokoladetærte?

Chokoladetærten bliver lige præcis så god som de ingredienser, du putter i den. Her får du et par tips.

  • Nødder. Ristede nødder i mørdejsbunden, det giver en virkelig delikat og sprød bund, der smager af noget i sig selv.
  • Smør. Ja, jeg bager med smør. Det giver både en lækker konsistens og den rigtige smag i både bund og fyld.
  • Mørk chokolade. Her bruger jeg en chokolade, der virkelig smager godt i sig selv – og som tilmed er nem at smelte, fordi den kommer som chokoladeknapper: Den belgiske Callebaut (reklamelink). Du kan også få den i 2,5 kg poser (reklamelink), som jeg faktisk altid selv køber. Og får brugt …
  • Kakao. Altså bagekakao, og det må meget gerne smage af noget. Derfor anbefaler jeg også en virkelig god og intens kakao – prøv denne her (reklamelink)
  • Flagesalt. Salt i en kage? Oh yes, salt får smagen til at bide – lige som du kender det fra saltkaramel.
  • Vanilje. Ægte vanilje er blevet så ærgerligt dyrt, men altså – jeg bager ikke chokoladetærte så ofte, så jeg bruger en rigtig vaniljestang (eller i en snæver vending: Vaniljepulver).

Måske også noget for dig?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.