Scan for at gå til opskrift
Sørens koldhævede boller med kerner
Forb. tid 15 minutter min
Tilb. tid 13 minutter min
Hæve- og trækketid 18 timer t
Samlet 18 timer t 28 minutter min
Til fordejen skal du bruge:
- 5 g gær
- 1 dl vand
- 1 dl hvedemel (60 g)
Til kernerne skal du bruge:
- 2 dl vand
- ½ dl hørfrø
- ½ dl sesamfrø
- ½ dl knækket rug
Til dejen skal du bruge:
- Fordejen
- Kerneblandingen
- 2 dl vand
- 10 g salt
- ½ dl hvedeklid (eller havreklid eller hirseflager)
- 100 g grahamsmel
- 325 g hvedemel (mindst 11 % protein)
Fordejen og kernerne, fx morgen
Opløs gæren i vandet, og pisk fordejen sammen, til den er jævn. Dæk den med løst låg eller folie, og lad den hvile 8-12 timer.
Samtidig: Bland vand, frø og kerner. Dæk det med låg eller folie, og lad det hvile lige så længe som fordejen.
Dejen, fx aften
Bland fordej, kerner og de øvrige ingredienser på en røremaskine, og rør, til dejen slipper skålen. Omkring 10 minutter. Dæk den med låg eller folie, og lad den hvile en times tid.
Sæt dejen i køleskabet i 8-16 timer – som det passer i din bageplan.
Bagning, fx morgen
Tag dejen ud på køkkenbordet 1 times tid før, du vil bage.
Form dejen til 10-12 boller. Sæt dem på bagepapir, og lad dem hæve.
Tænd din ovn på max varme – gerne varmluft – og sæt en plade i midten og en bradepande under. Bagestål øverst, hvis du har.
Når bollerne er hævet – ca. 1 time – pensl med æg, hvis du vil have en blank overflade.
Når ovnen er helt varm: Sæt bollerne ind på pladen, og hæld en dl vand i bradepanden. Bag bollerne ca. 12 minutter, til de er gyldne.