Go Back
+ servings
Scan for at gå til opskrift
QR Code
Nemme boller - koldhævet morgenbrød-5

Koldhævet morgenbrød - nemme grovboller

Antal 10 stk.
Forb. tid 10 minutter
Tilb. tid 15 minutter
Hævetid 8 timer
Samlet 8 timer 25 minutter

Ingredienser

  • 400 g vand
  • 7 g gær (ja, det er nok til koldhævede boller)
  • 1 tsk sukker
  • 1,5 tsk fint salt
  • 50 g havregryn
  • 125 g gulerødder
  • 1 tsk stødt kardemomme
  • 1 dl kerner og frø (mix fx sesam, hørfrø, solsikke, chia)
  • 350 g mel (protein mindst 11 g/100 g)
Topping:
  • Lidt ekstra frø og kerner (fx havregryn, blå birkes, sesam, hørfrø og solsikkekerner)

Dine egne noter

Tilberedning

  • Hæld vandet op i en skål, og opløs gær og sukker i vandet. Riv gulerødderne, og tilsæt så resten af ingredienserne til dejen. Rør, til alt melet er fordelt.
  • Dæk dejen med låg, plastfolie eller et vådt viskestykke, og lad den stå på køkkenbordet 1-2 timer. Sæt den så i køleskabet mindst 8 timer, gerne mere. Dejen kan stå på køl i op til 16 timer, inden du bager.
  • Tip: Det er en blød dej, men hvis du synes, den er for våd – se tip under opskriften.
  • Efter hævning: Tag dejen ud af køleskabet, og lad den stå på køkkenbordet, mens ovnen varmer op: Tænd din ovn på 230 grader varmluft.
  • Sæt to bageplader i ovnen. En i midten og en under. De skal varme med.
  • Gør et stykke bagepapir klar på køkkenbordet.
  • Når ovnen er helt varm: Sæt dejen på bagepladen med en stor ske. Dyp skeen i vand for hver bolle, så dejen ikke hænger fast. Du kan forme bollen lidt med den frie hånd – se metoden i videoen (dejen er en anden, men teknikken den samme). Drys dem med lidt frø, birkes, kerner eller havregryn.
  • Træk bagepapiret over på den øverste plade fra ovnen, og sæt den straks ind. Hæld 1/2 dl vand i den nederste plade. Bag så bollerne ca. 15 minutter, til de er gyldne og sprøde.