Instagram Facebook email ArrowDown ArrowLeft ArrowRight Back to top of page
Hop til opskriften
()
Melanzane alla parmigiana - italiensk lasagne med aubergine

Det her er en rigtig italiensk klassiker: Melanzane alla parmigiana – aubergine med parmesan, lagt i lag som en slags lasagne. En genial ret, blød og fuld af umami fra både møre auberginer, smeltet mozarella, koncentreret tomat med basilikum og selvfølgelig: Parmesan. Den ultimative comfort food.

Klassisk italiensk aubergine lasagne

Jeg går næsten aldrig på restaurant i Italien uden at tjekke deres melanzane alla parmigiana. Men jeg har stadig ikke fundet præcis den balance mellem ost og aubergine, som jeg synes, retten skal ha’. Indrømmet, jeg er ikke italiener.

Status efter mine mange prøvesmagninger er: Italienerne sparer ikke på fedtet eller mozarellaen, når de laver melanzane alla parmigiana. Der er langt mere mozarella end både aubergine og parmesan. Og det kan nogle gange godt blive for meget – tungt og fedt og lidt som rejesalat: Find rejen. Her skal man altså bare finde auberginen …

Derfor gør jeg noget andet:

Melanzane alla parmigiana – med ekstra melanzane

Jeg har vendt lidt op og ned på forholdet mellem melanzane (aubergine) og mozarella i min melanzana alla parmigiana. Ganske enkelt, fordi jeg holder rigtig meget af auberginer, basilikum og tomat.

Opskriften er med pesto, Maries fænomenale pesto, og det bliver den ikke ringere af! Hvis du ikke plejer at lave din egen pesto, så skal du næsten prøve. Prøv at læse ingredienslisten på en almindelig købe-pesto, så opdager du, at det sjældent er basilikum, parmesan, olivenolie og pinjekerner, der fylder. Og det er altså sjovt nok lige præcis de ingredienser, der gør en basilikumpesto til en god pesto …

6 tips til dine aubergine parmigiana

  • Skær aubergineskiverne forholdsvis tyndt – 1/2-1 cm. Så kan de blive lækre og møre.
  • Husk at salte auberginen, når den er skåret i skiver. Igen: Vigtigt for at opnå den bløde, møre konsistens og for at fjerne evt. bitterhed.
  • Sørg for, auberginerne er helt møre, inden du lægger dem i fadet med de øvrige ingredienser. Den der ‘ah, de bliver nok møre, når jeg sætter retten i ovnen’ – den fortryder du.
  • Brug en god tomatpassata. Jeg kom til at købe en i brik på et tidspunkt – den var tynd og smagløs, og hvis passataen er smagløs, bliver aubergine parmigana’en det også.
  • Frisk basilikum. Siger det bare. Tørret basilikum giver slet ikke det samme i smag og duft, desværre.
  • Du kan forberede det hele i god tid: Salte og stege auberginen. Lave tomatsaucen. Riv parmesanen. Og evt. læg det hele sammen, så det bare skal i ovnen. OBS! Hvis du sætter retten kold i ovnen, skal du nok lægge 10-15 minutter til, så den bliver ordentlig gennemvarm.

Gem

Hvor glad er du for opskriften?

Giv 1-5 hjerter

Melanzane alla parmigiana med pesto

Aftensmad

Rækker til: 4 personer

Du skal bruge:

  • 3 auberginer

  • salt

  • olivenolie

  • 2 kugler mozarella – revet i strimler eller skåret i tynde skiver

  • ca. 6 dl tomatpassata

  • 3 fed hvidløg

  • 1-2 rødløg (ca. 100 g)

  • 1 gulerod (ca. 100 g)

  • 2 stænger bladselleri eller en stump knoldselleri

  • 2 spsk god olivenolie

  • salt

  • friskkværnet peber

  • En lille potte frisk basilikum, bladene

  • 4 spsk pesto, jeg anbefaler absolut Maries fænomenale pesto

Til topping:

  • 1/2 dl friskrevet parmesan

Sådan gør du:

  1. Auberginerne først: Skær dem i 1/2-1 cm tykke skiver, drys dem med salt på begge sider, og lad dem hvile en halv times tid. Så bliver det nemmere at få dem helt møre, og du fjerner den lidt bitre smag.

  2. Nu tomatsaucen: Hak eller riv hvidløg, rødløg, gulerod og selleri – enten i hånden eller i foodprocessor/minihakker.

  3. Varm olivenolien lidt op, tilsæt hvidløg, rødløg, gulerod og selleri og vend rundt, til det hele er mørt. Ikke for meget varme – så hellere lidt mere tid og tålmodighed. Hæld tomatpassataen i, varm igennem. Tilsæt basilikumbladene (gem lidt til pynt), og smag til med salt og peber. Hold saucen varm.

  4. Skyl aubergineskiverne, pres eller dup dem tørre, og giv dem lidt olivenolie. Steg dem godt møre, enten på en pande eller i ovnen (her er det nemmest at styre oliemængden – du pensler bare med så meget olie, du synes). I ovnen kan du enten bage skiverne ved 180 grader 20 minutters tid eller give dem kortere tid under grillen. Pas på, de ikke pludselig bliver sorte!

  5. Og hvis du ikke allerede har pesto i huset, så er det nu. Opskriften på Maries fænomenale er lige her

  6. Tænd ovnen på 180 grader varmluft.

  7. Læg nu din melanzane alla parmigiana i lag i et fad: tomatsauce, aubergine, lidt pesto, mozarella – så mange gange, der er ingredienser til. Slut af med lidt tomatsauce og parmesan på toppen.

  8. Vupti, ind i en varm ovn, hvor du bager din melanzane alla parmigiana, til toppen er lysebrun og sprød. 15-20 minutter. Hvis du laver dobbelt portion i samme fad (fx til gæster også), så sæt temperaturen på 170 grader og giv den mindst 20 minutter. Din melanzane alla parmigiana bliver kun bedre af at stå og trække, når den er færdig, så bare sluk ovnen, til den skal serveres.

Fik du prøvet opskriften?

Så vil jeg elske at høre om det! Skriv en kommentar nedenfor, eller hvis du er på Instagram: Tag @muttionline eller #muttionline på dine billeder. Så kigger jeg med. Tak!

Tilbehør til melanzane alla parmigiana

Melanzane alla parmigiana smager fantastisk i sig selv. Men derfor kan man jo godt tænke i lidt tilbehør:

  • Vil du have lidt at duppe saucen op med, er det ikke dårligt med et stykke godt brød. Skal det være italiensk, skal det være focaccia, ikke?
  • Savner du grønt, så prøv grønne bønner eller grønne asparges, der har været en tur på panden med olivenolie. Drys med flagesalt. Bønnerne må gerne være fra frost.
  • Eller i sæsonen: En simpel aspargessalat med parmesan.

Melanzane alla parmigiana – italiensk lasagne med aubergine

Måske også noget for dig?

4 kommentarer til Melanzane alla parmigiana – italiensk lasagne med aubergine

  1. Det er den bedste melanzane, jeg nogensinde har lavet.
    Fantastisk opskrift!
    Den er nu fast yndlingsopskrift hos mig!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.