Instagram Facebook email ArrowDown ArrowLeft ArrowRight Back to top of page

Lynhurtige havrekiks - lidt sød snack uden mel! Glutenfri havrekiks er den hurtigste snack at bage – jeg lavede dejen og rullede ud, mens min bedre halvdel klarede opvasken. Og så var der kiks til den lidt småsøde snacksult bagefter.

Tricket med havrekiks er, at du bruger kogende vand, og så sker der det samme, som når du koger havregrød: Havregrynene klistrer sammen, så du får en dej, der er til at rulle ud. Det kogende vand gør også, at smørret bliver supernemt at ælte ind i dejen.

Du kan også sagtens bage dine glutenfri havrekiks i en salt version, uden honning eller sirup. Så er de rigtig gode til et ostebord, fx. Jeg havde bare lyst til en lidt sød snack, derfor kom der lidt honning i.

Glutefri havrekiks - lynhurtig snack uden mel! Dovne havrekiks – uden udstiksforme

Hvis du synes, dine havrekiks skal se ud som nogen, du har købt, kan du rulle dejen ud og bruge en rund udstiksform. Så ligner de noget, du har købt i en rulle. Men jeg er afgjort til den dovne model, hvor jeg ruller dejen ud én gang og bare skærer kiksene ud, lige som mine knækbrød med kerner og rugmel og mine birkeskiks.

Glutefri havrekiks - lynhurtig snack uden mel! Du kan skære den yderste kant til, så alle kiksene bliver fine og lige på alle sider. Ellers bliver de yderste kiks lidt flossede i kanten. Men det er jo bare en ekstra god grund til at hapse dem i en fart. Så kan man gemme de lidt finere firkantede kiks til gæster (eller sig selv) ;-)

Du kan bage kiksene direkte på det bagepapir, du ruller dem ud på. De hæver ikke og vokser ikke sammen. Tværtimod trækker de sig lidt fra hinanden, så de er nemme at brække fra hinanden, når de er kølet lidt af.

Opskrift på glutenfri havrekiks - helt uden mel!

Desserter og kager, Snacks og dips

Rækker til: 20

Forberedelse: 10 minutter

Tilberedning: 20-25 minutter

Du skal bruge:

 • 225 g fine havregryn (er du glutenallergiker - husk glutenfri havregryn)
 • ½ tsk bagepulver
 • 1/4 tsk salt
 • evt. 1 tsk vaniljesukker, hvis du synes
 • 75 g smør
 • 2 spsk honning eller sirup
 • 1 dl kogende vand

Sådan gør du:

 1. Vej havregrynene af i en skål, tilsæt bagepulver, salt, smør i tynde skiver og honning. Hæld det kogende vand over, og rør rundt med en grydeske, så varmen fordeler sig. For at få dejen helt jævn – hæld det hele ud på bordet, og ælt dejen sammen i hånden.

 2. Tænd ovnen på 160 grader varmluft. Rul dejen ud mellem to stykker bagepapir. Fjern det øverste stykke, og skær dejen op i passende kiksstørrelser. (Du kan også stikke ud med en udstiksform, hvis du orker – så skal du rulle ud flere gange).

 3. Bag kiksene i ca. 20-25 minutter, til de er lysebrune. Hvis de er for lyse, er de også bløde. Lad dem køle af på en bagerist, og opbevar dem i en lufttæt dåse eller et glas med låg.

Fik du prøvet opskriften?

Så vil jeg elske at høre om det! Skriv en kommentar nedenfor, eller hvis du er på Instagram: Tag @muttionline eller #muttionline på dine billeder. Så kigger jeg med. Tak!

Glutenfri havrekiks – er havregryn altid glutenfri?

Fra naturens hånd er havregryn altid glutenfri. Så jeg har undret mig en del over, at man kan købe ‘almindelige’ havregryn og glutenfri havregryn (som er dyrere). Sagen er, at almindelige havregryn bliver behandlet på samme møller som alle de forskellige slags mel med gluten. Derfor er der rester af mel i havregrynene – og gluten. Og det kan en rigtig glutenallergiker ikke tåle.

Jeg tåler gluten udmærket, så jeg bager bare med almindelige havregryn. Men hvis du lider af cøliaki, så køb dem uden gluten. Det ved du sikkert bedre end jeg.

 

 

 

Måske også noget for dig?

6 kommentarer til Glutenfri havrekiks – lynhurtig snack uden mel!

 1. Hej Mutti.
  Jeg er livsledsager/hustru til en mand med cøliaki. Det nemmeste for mig er, selv at være Glutenfri på hjemmebanen og på job spiser jeg så glutenholdigt. Det er mig der står for det Glutenfri bagværk i hjemmet – og jeg har længe ønsket en nem kiks.
  Jeg er glad for din forklaring om havregryn, det er nemlig helt rigtigt det du skriver!
  Nu vil jeg gå i krig med disse kiks en af de følgene aftener og håbe, at de falder i god smag :)
  Vh VS

  1. Hej Vickie, hvor er det en sød besked – tak! Jeg har aldrig selv haft besvær med gluten (7-9-13), men jeg tænker da over, at jeg ikke skal have for meget. Nu håber jeg bare, kiksene falder i god jord hos jer derhjemme. Søde eller salte :-)

 2. Hejsa
  Jeg har lige bagt disse, med kokosolie i stedet for smør. Jeg synes de er meget usammenhængende, smuldrer let.
  Kan det være pga kokosolie?

  Dryssede med kanel, det blev ret godt.

 3. Hej Betina, det er et godt spørgsmål! Det problem har jeg aldrig med smør. Jeg har ikke prøvet med kokosolie, så jeg tør ikke sige, om det gør forskellen. Normalt samler dejen sig ret godt, når det kogende vand kommer over havregrynene (og det gør dem klistrede, som i havregrød). Måske lidt mere kogende vand …?

  Kaneltippet skal da prøves. Tak for det!
  Kh Bodil

  1. Hej Lise, tak for din søde kommentar – dejligt du kan bruge opskriften. Også en af mine favoritter 😊
   Kh Bodil

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.