Glutenfri havrekiks er den hurtigste snack at bage – jeg lavede dejen og rullede ud, mens min bedre halvdel klarede opvasken. Og så var der kiks til den lidt småsøde snacksult bagefter.
Tricket med havrekiks er, at du bruger kogende vand, og så sker der det samme, som når du koger havregrød: Havregrynene klistrer sammen, så du får en dej, der er til at rulle ud. Det kogende vand gør også, at smørret bliver supernemt at ælte ind i dejen.
Du kan også sagtens bage dine glutenfri havrekiks i en salt version, uden honning eller sirup. Så er de rigtig gode til et ostebord, fx. Jeg havde bare lyst til en lidt sød snack, derfor kom der lidt honning i.
Dovne havrekiks – uden udstiksforme
Hvis du synes, dine havrekiks skal se ud som nogen, du har købt, kan du rulle dejen ud og bruge en rund udstiksform. Så ligner de noget, du har købt i en rulle. Men jeg er afgjort til den dovne model, hvor jeg ruller dejen ud én gang og bare skærer kiksene ud, lige som mine knækbrød med kerner og rugmel og mine birkeskiks.
Du kan skære den yderste kant til, så alle kiksene bliver fine og lige på alle sider. Ellers bliver de yderste kiks lidt flossede i kanten. Men det er jo bare en ekstra god grund til at hapse dem i en fart. Så kan man gemme de lidt finere firkantede kiks til gæster (eller sig selv) ;-)
Du kan bage kiksene direkte på det bagepapir, du ruller dem ud på. De hæver ikke og vokser ikke sammen. Tværtimod trækker de sig lidt fra hinanden, så de er nemme at brække fra hinanden, når de er kølet lidt af.
Hej Mutti.
Jeg er livsledsager/hustru til en mand med cøliaki. Det nemmeste for mig er, selv at være Glutenfri på hjemmebanen og på job spiser jeg så glutenholdigt. Det er mig der står for det Glutenfri bagværk i hjemmet – og jeg har længe ønsket en nem kiks.
Jeg er glad for din forklaring om havregryn, det er nemlig helt rigtigt det du skriver!
Nu vil jeg gå i krig med disse kiks en af de følgene aftener og håbe, at de falder i god smag :)
Vh VS
Hej Vickie, hvor er det en sød besked – tak! Jeg har aldrig selv haft besvær med gluten (7-9-13), men jeg tænker da over, at jeg ikke skal have for meget. Nu håber jeg bare, kiksene falder i god jord hos jer derhjemme. Søde eller salte :-)
Hejsa
Jeg har lige bagt disse, med kokosolie i stedet for smør. Jeg synes de er meget usammenhængende, smuldrer let.
Kan det være pga kokosolie?
Dryssede med kanel, det blev ret godt.
Hej Betina, det er et godt spørgsmål! Det problem har jeg aldrig med smør. Jeg har ikke prøvet med kokosolie, så jeg tør ikke sige, om det gør forskellen. Normalt samler dejen sig ret godt, når det kogende vand kommer over havregrynene (og det gør dem klistrede, som i havregrød). Måske lidt mere kogende vand …?
Kaneltippet skal da prøves. Tak for det!
Kh Bodil
De er super lækre, nemme og hurtige at lave.
Tak for en go opskrift.
Hej Lise, tak for din søde kommentar – dejligt du kan bruge opskriften. Også en af mine favoritter 😊
Kh Bodil