Instagram Facebook email ArrowDown ArrowLeft ArrowRight Back to top of page
Hop til opskriften
()

Waldorfsalat er i al sin enkelhed en magisk opfindelse. En frugtsalat designet til det salte køkken – og i min familie en ægte juleklassiker. Jeg kan dog se, at waldorfsalaten faktisk hitter hele året, især i weekenderne.

Hvad serverer man Waldorfsalat sammen med?

Waldorfsalaten er en fantastisk opfindelse, som jeg nemt bare kunne slubre i mig, som den er. Men man bruger den mest som en side dish – tilbehør – og mange spiser den til oksesteg, flæskesteg, kalkun, andesteg – og til vildt, selvfølgelig, hele året.

Selv elsker jeg den også til vegetariske retter som nøddepostej, nøddefrikadeller og mine madmuffins med rødbede.

Waldorfsalat til hverdag

Hvis du gerne vil have en waldorf-agtig salat til hverdag, kan du skifte fløde og creme fraiche ud med mere fedtfattige alternativer – fx en græsk yoghurt 2 % eller skyr.

Jeg har også et par ret alternative forslag, der har smagene fra waldorfsalaten, men som er helt uden de fede mælkeprodukter. I stedet har de fået spidskål som base, og er ellers ret forskellige: En med en appelsin-olie-eddikedressing – og en anden med skyr. Jeg kan slubre dem begge, så de er forsøget værd:

Jeg elsker selv salater, og de fleste af dem er absolut sunde. Her er waldorfsalat med fløde og creme fraiche lidt en undtagelse. Men nøj, sikken en.

Gem

Hvor glad er du for opskriften?

Giv 1-5 hjerter

Waldorfsalat med fløde og creme fraiche

Salater

Rækker til: 6

Forberedelse: 15 minutter

Du skal bruge:

  • 2 dl creme fraiche

  • 1 spsk sukker

  • fintrevet skal af 1/2 øko citron

  • 1 spsk citronsaft

  • 1,5-2 dl fløde

  • 50 g valnødder

  • 150 g druer uden sten

  • 2 stilke bladselleri (gem lidt blade til pynt)

  • 2-3 syrlige æbler

Sådan gør du:

  1. Rør først creme fraiche, sukker, citronskal og citronsaft sammen i en skål.

  2. Skær så druerne i halve, æblerne i tern, bladselleri i tynde skiver og nødder i grove stykker (gem lidt til pynt). Bland det i creme fraiche dressingen (husk stadig at gemme de nødder, du vil pynte med – måske også nogle druer).

  3. Pisk så fløden ikke for stiv, og vend den blidt i salaten, så du bevarer luften i fløden.

  4. Server i en pæn skål, og pynt med druer, valnødder og evt. lidt blade fra bladsellerien.

Fik du prøvet opskriften?

Så vil jeg elske at høre om det! Skriv en kommentar nedenfor, eller hvis du er på Instagram: Tag @muttionline eller #muttionline på dine billeder. Så kigger jeg med. Tak!

En ægte klassiker til jul – og til vildt

I min optik er waldorfsalat allermest en salat, der egner sig til vildt og andre kraftige sager. Modsat de fleste andre salater, jeg laver, er den meget mild og flødet, og det klæder de kraftige retter.

I mit barndomshjem fik altid waldorfsalat juleaften, hvor min mor i mange år lavede farseret kalkun. Og vi slikkede skålene, for waldorfsalaten var også det nærmeste vi kom en dessert juleaften. I min familie fik vi nemlig risengrød først – og ingen risalamande. I dag bestemmer jeg heldigvis selv ;-)

Jeg elsker nu stadig smagen af salaten fra Waldorf Hotel i New York, hvor den – ifølge Wikipedia – første gang blev serveret i 1896. Og jeg laver den gerne juleaften, når vi får and eller en vegetarisk nøddesteg.

Er Waldorfsalat sund?

Er frugtsalat en sund dessert? Lidt, måske.

Er waldorfsalat en sund salat? Lidt, måske.

Altså, waldorfsalat med fløde og creme fraiche er ikke sund i samme forstand som en kålsalat. Men omvendt er alle ingredienserne ganske lødige. Mælkeprodukter med kalk og protein (og vitaminer og mineraler). Fedtstoffer, javel. De skal til, men mængderne kan vi diskutere … Æbler, druer, bladselleri – med kostfibre, C-vitaminer, folat og kalium. En enkelt spiseske sukker bliver det til – resten af ingredienserne kan du sagtens finde fornuftig næring i.

Men du laver nok ikke waldorfsalat af hensyn til næringsindholdet, og du laver den nok ikke hver dag.

Og hvis du gør – så tjek de to alternative waldorfsalater over opskriften.

Kan man lave waldorfsalat dagen før?

Til højtiderne er det dejligt at forberede, så der ikke er så travlt op til spisetid. Derfor er det oplagt at spørge, om man kan lave waldorfsalat dagen før.

Det kan man have flere meninger om. Min er, at det kan man ikke. Helt. MEN!

  • Du kan blande creme fraiche med sukker, citronskal og citronsaft. Så er dressingen klar.
  • Du kan skylle æbler, druer og bladselleri, og du kan snitte både druer og bladselleri op og vende det i creme fraiche dressingen. Husk evt. at tage lidt fra til pynt. Sæt det i køleskabet. Vent med at snitte æblerne, til du laver waldorfsalaten færdig dagen efter.
  • Du kan hakke valnødderne, så de er klar også.

Så skal du kun snitte æblerne, piske flødeskummet og vende det hele sammen på dagen. Det er afgjort det mindste.

Hvis du vender fløden i tidligere, vil waldorfsalaten have tendens til at sætte sig lidt og ikke være så cremet i konsistensen. Den smager dog stadig dejligt (og det gælder selvfølgelig også hvis du får en rest – spis den i morgen!).

Waldorfsalat med fløde og creme fraiche helt klassisk

Hvad skal der i en original Waldorfsalat?

Opskriften er ganske enkel. Du skal bruge:

  • Æbler. Jeg foretrækker nogle gode danske æbler, der både er sprøde og syrlige. Fx friske Ingrid Marie eller Elstar.
  • Vindruer. Det er nemmest, hvis de er stenfri. Farven bestemmer du – du kan også mixe.
  • Bladselleri. Jeg ved godt, mange har et lidt blandet forhold til bladselleri, men snit det fint – så er det nærmest magisk i en waldorfsalat.
  • Valnødder.
    Og en vidunderlig cremet dressing af fløde og creme fraiche
  • Lidt citron. Lad mig citere, hvad Aarstiderne skrev for mange år siden: Citron er det krydderi, der ødelægger maden, hvis man glemmer at putte det i. Og det gælder i hvert fald ofte, når der er fløde involveret, og det ikke er en dessert.
  • Et drys sukker. Det runder af og skaber balance.

Og du har en salat, der både pynter på bordet og smager fantastisk til vildt, til julens and og til farseret fjerkræ, vegetariske retter og hvad du ellers måtte lyste!

 

Måske også noget for dig?

10 kommentarer til Waldorfsalat med fløde og creme fraiche – den originale

    1. Hej Charlotte, det vil jeg desværre ikke anbefale. Men du kan pille og skylle druer, æbler og bladselleri, så det er klar. Du kan også blande creme fraichen som beskrevet i punkt 1. Og du kan lave salaten helt færdig nogle timer i forvejen og sætte den koldt. Men ikke dagen i forvejen, det vil værre synd … Glædelig jul, når du kommer til det :-) Kh Bodil

  1. Første gang jeg laver Waldorfsalat – men ikke sidste
    Dejligt at opskriften er lidt skarp i smagen som står godt til alt grisekødet til julefrokosten.

  2. Jeg leder pt. efter en god klassisk opskrift, men er det ikke lidt voldsomt med 2 dl creme fraiche og 1½-2 del fløde, ialt op mod 4 dl?

    1. Hej Peter
      Uh, det er jo meget et spørgsmål om smag. Jeg har selv justeret lidt over årene, så der er mere fyld til mindre fløde + creme fraiche. Men kig på billedet og vurder. Du kan altid tilsætte lidt ekstra fyld, hvis du synes. Jeg elsker den, som den er :-) Håber det også lykkes for dig. Tak for at skrive – og god jul. Kh Bodil

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.