Instagram Facebook email ArrowDown ArrowLeft ArrowRight Back to top of page
Hop til opskriften
()

Savner du ideer til salater til julemaden – til juleaften, til en julefrokost eller bare til julens måltider? Så får du mit ydmyge bidrag her – med 9 salater, der smager af jul, dufter af jul, er fulde af vinterens sæsonvarer eller bare passer godt til julemaden. Plus 2 * efter-jul-bonus til sidst.

Salat til and – eller bare til jul

Når jeg skriver det – salat til and – lyder det lidt pudsigt i mine ører, fordi jeg ser en klassisk grøn salat for mig. Men det er ikke det, jeg vil anbefale. Jeg synes, en and (og julemad i det hele taget) fortjener mere smag og bid, og derfor foretrækker jeg kålsalat. Og dem laver jeg til gengæld nærmest dagligt vinteren igennem.

Sagen er, at jeg ikke er nogen stor fan af tilberedt kål på den gammeldags facon. Klassisk rødkål laver jeg faktisk heller ikke. Så det er kålsalater i stedet, og dem kan jeg blive ved med at variere i det uendelige.

Her får du nogle af mine favoritter (og lad dig gerne inspirere til nye versioner med de råvarer du har og sætter pris på):

1. Grønkålssalat de luxe

Den første salat til jul har pyntet sig godt op til lejligheden: En grønkålssalat med masser af glimmer fra appelsiner, granatæbler og abrikoser. Lysende strimler af rødkål, skøn smag af ristede rugkerner – og knas fra ristede mandler. En appelsindressing, der smager så englene synger. Ja, her sætter jeg ikke mit lys under en skæppe: Jeg kalder den luksus grønkålssalat.

Luksus grønkålssalat med appelsin, granatæble og knas

2. Rødkålssalat – rødt i rødt

Næste salat går rødt i rødt. En rødkålsssalat med en krydret juledressing og fyldt godt op med grape og granatæble i selskab med æbler og friske dadler. Et dejligt frisk modspil til and, sovs og andre lidt fede julespiser.

Rødkålssalat til jul – frisk tilbehør til anden

3. Rødkålssalat med æble, appelsin og granatæble

Næste røde salat: En rødkålssalat med ekstra fyld til juletiden (eller bare til en salat-lækkersult). Her får du hele vinterens lækre forrådskammer fra appelsin og grape til æble, figner og nødder. Dressingen får du hele tre bud på: En kaneldressing, en tyttebærdressing og en fræk dressing med wasabi, der i hvert fald giver lidt usædvanligt power til julesalaten.

Rødkålssalat med appelsin, æble og granatæble

4. Grønkålssalat med æbler og jordskokker

Den næste grønkålssalat er mere nordisk i sit udtryk – med æbler og bagte jordskokker. Når man bager jordskokker, karamelliserer de lidt, og det smager altså ret fantastisk i en grønkålssalat. Salaten har også fået lidt syltede rødløg og ristede hasselnødder. Plus en enkel olie-eddikemarinade.

Grønkålssalat med æbler og bagte jordskokker

5. Grønkålssalat med appelsin og valnødder

En sidste grønkålssalat, der også passer til julebordet, er en grønkålssalat med appelsin, tørret abrikos og valnødder. Den er vendt med kogte kerner, ellers ganske enkel – og med den skønneste appelsindressing.

Grønkålssalat med appelsin og ristede valnødder

6. Rødkålssalat med feta, æbler og dadler

Nå, bedst som jeg troede, jeg var færdig med rødkålssalaterne til jul, kommer der lige to mere: Først en rødkålssalat med æbler, feta og friske dadler. Feta er måske ikke liiiige en klassiker til jul, men server salaten til en julefrokost eller en vegetarisk julepostej – så er der altså ikke et øje tørt. Jeg laver den igen og igen, også når det ikke er jul (for det er jul alt for sjældent til den salat). Dressingen er en klassisk olie-eddikedressing med lidt sennep.

7. Rødkålssalat med tyttebærdressing

Mere rødkål. For jeg kom i tanker om, at min mor lavede kålsalater med tyttebærsyltetøj, da jeg var lille – og den idé har jeg brugt i en fin og festlig rødkålssalat, der også har fået æbler, appelsin og honningglaserede pekannødder. Med kanel. I hvert fald ret julet!

Rødkålssalat med appelsin og tyttebærdressing

8. Savojkålsalat med æbler og virkelig god dressing

En sidste kålsalat for denne gang: En savojkålsalat med æbler og en aldeles vanedannende dressing. Den hemmelige ingrediens hedder ravigottesauce, og hvis du ikke har prøvet det før, så er det på tide! Jeg køber stort set aldrig færdige saucer og dressinger (ud over sennep), men denne her er jeg blevet aldeles afhængig af.

Vintersalat med savoykål og æbler

9. Og en klassisk salat til jul …

Salat Waldorf. Den kok, der opfandt Waldorfsalaten, har efter mine smagsløgs mening virkelig begået en genistreg, for der er noget helt særligt over kombinationen æbler, vindruer, bladselleri og valnødder. Vendt i en blød, lidt syrlig creme af pisket fløde og creme fraiche, smagt til med citron og lidt sukker. Uha, det smager godt!

Waldorfsalat med fløde og creme fraiche - helt klassisk

Bonus: Waldorf i sundere udgave

Hvis du så tænker – efter et par juledage med fede flødesaucer – at NU er det NOK, så kan du også lave en mere januar-agtig waldorfsalat. Du kan faktisk lave to.

  • Den ene med skyr og rød spidskål – funky!
  • Den anden med en mild olie-appelsin-eddikedressing, uden fløde …

Hvor glad er du for opskriften?

Giv 1-5 hjerter

Måske også noget for dig?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.