Sæt rugkernerne i blød i vandet mindst 6 timer i en god stor skål.
Bland så de øvrige ingredienser i. Tilpas mængden af rugmel, så dejen ikke bliver for stiv.
Lad nu dejen hæve til næsten dobbelt størrelse. Den kan stå ca. 8 timer, hvis den står ved køleskabstemperatur – står den lunt tager det ned til 2 timer.
Bred dejen ud på et stykke bagepapir. Dyp en bred grydeske eller bare hænderne i vand, og glat dejen ud til en stor firkant. Den må gerne fylde hele pladen. Lad den hæve ved stuetemperatur en times tid.
Inden du sætter dem i ovnen: Skær rugbrødene ud – 4 x 5 eller måske 4 x 6. Pensl med æg- og vandblandingen, drys med sesamfrø og pensl igen. Så sidder sesamfrøene fast. Du kan også drysse med andre ting.Det er en fordel at skære brødene ud før bagning, da man så slipper for, at skorpen finder på at hoppe af (kan ske, hvis dejen er en lille smule overhævet).
Tænd ovnen på 180 grader varmluft, og når ovnen er varm: Sæt pladen ind i midten af ovnen, og bag rugbrødene 35-40 minutter.
Lad brødene køle af på en bagerist. Skær eller bræk dem fra hinanden. De er nemmest at flække dagen efter.