Scan for at gå til opskrift
Skoldet grahamsbrød - koldhævet
Forb. tid 30 minutter min
Tilb. tid 1 time t
Hæve- og trækketid 11 timer t
Til skoldningen skal du bruge:
- 200 g grahamsmel
- 4 dl kogende vand
Til dejen skal du også bruge:
- 1 dl kærnemælk (eller andet surmælksprodukt)
- ½ dl vand
- 10 g gær
- 2 tsk vand
- 1 spsk sirup (gerne mørk sirup eller maltsirup – se tip om sirup nedenfor)
- ½ dl økologiske solsikkekerner
- ½ dl økologiske sesamfrø
- 9 g salt
- 250 g hvedemel (mindst 11 % protein)
Hæld det kogende vand over grahamsmelet, rør det jævnt i røremaskinen (som en tyk grød), og lad det hvile, til det er håndvarmt. Ca. ½ time, måske lidt mere. Find de øvrige ingredienser frem imens.
Bland det skoldede mel sammen med de øvrige ingredienser. Ælt på røremaskine 10-15 minutter. Lad dejen hæve ca. to timer på køkkenbordet.
Tag dejen ud på et meldrysset bord, ælt den igennem, og form den til et brød, der passer i din form. Læg det i formen, dæk med låg eller plast, og lad det koldhæve i køleskabet 8-16 timer.
Tag brødet ud af køleskabet, og lad det vågne på køkkenbordet en times tid. Tænd ovnen på 220 grader varmluft, og sæt to plader ind.
Når ovnen er helt varm: Fjern låg/plast, skær nogle snit i overfladen, og sæt brødet ind i ovnen, lidt under midten. Hæld 1 dl vand i den anden plade, så brødet får damp.
Bag brødet 15 minutter, skru ned til 170 grader og bag videre i ca. 45 minutter, til det er mørkt gyldent og gennembagt. Brødet er gennembagt, når kernetemperaturen er 98 grader – det kan du tjekke med et stegetermometer.