Scan for at gå til opskrift
Til surdejen skal du bruge:
- 60 g moden surdej
- 75 g vand
- 75 g hvedemel (mindst 11 % protein)
Til dejen skal du bruge:
- 200 g surdej (ovenfor)
- 2,5 dl kold mælk
- 3 spsk sukker
- 2 æg
- 1,5 tsk stødt kardemomme
- 50 g ølandshvedemel
- 400 g hvedemel (mindst 11 % protein)
- 8 g salt (1,25 tsk)
- 75 g smør (blødt)
- vand (eller mælk, til at pensle med)
Surdejen: Start med at fordre din surdej. Lad den stå ved stuetemperatur, gerne lunt, i ca. 4 timer, til den er hævet med ca. 40-50 %. Tag også smørret ud af køleskabet.
Dejen: Start med at blande surdej, mælk og sukker, og ælt så mel, æg, kardemomme ind i dejen. Drys saltet over. Vent en halv time, ælt saltet godt ind i dejen. Tilsæt også det bløde smør lidt ad gangen, til dejen er jævn og blød.
Lad dejen hvile sig en halv time, og lav så stræk og fold en gang eller 3 (se metoden i videoen nedenfor - en anden dej, samme metode). Lad nu dejen hæve lunt 2-4 timer – den skal være hævet med ca. 30 %, før du fortsætter.
-
Tag nu dejen ud på bordet, og form den til 12 lige store boller (ca. 85 g). Placer dem i en bradepande på ca. 20 x 30 cm, beklædt med bagepapir. Jeg sætter dem 3 x 4, så passer det. Se billederne. Lad dem hæve på køkkenbordet 2-3 timer, til de igen er hævet ca. 30 %.Laver du dobbelt portion, kan du bage direkte i ovnens bradepande. Lav 20 lidt større hveder, og sæt dem 4 * 5 stk. Dæk nu formen med låg eller plast, og sæt den i køleskabet natten over.Tip: Jeg bruger en kombispade fra mit bagestål som låg. -
Tag så formen ud på køkkenbordet og tjek: Er hvederne hævet næsten nok? Hvis ja – fortsæt til punkt 7. Hvis nej, sæt dem i slukket ovn. Sæt en bradepande under, og fyld 1/2-1 liter kogende vand i. Luk ovnen, og lad dem stå en halv time. Tag dem så ud, og fortsæt til punkt 7.
Lad ovnen varme op til 230 grader varmluft, og sørg for, der står to plader i ovnen. Når ovnen er helt varm: Pensl forsigtigt hvederne med vand eller mælk, og hæld 1/2 dl vand ind i den nederste plade. Sæt hvederne på pladen over, ca. midt i ovnen. Bag dem 5 minutter. Tag så pladen med vand ud, og bag videre i 13-15 minutter, til hvederne er gennembagte.
Lad hvederne køle af på en bagerist. Flæk dem, og rist dem i ovnen ved 200 grader (alm. ovn) i 5 minutter, til de er sprøde udenpå og bløde indeni. Du kan selvfølgelig også bruge en brødrister ;-)