Go Back
+ servings
Scan for at gå til opskrift
QR Code
Surdejshveder - hveder med surdej

Hveder med surdej

Antal 12 stk.

Ingredienser

Til surdejen skal du bruge:
  • 60 g moden surdej
  • 75 g vand
  • 75 g hvedemel (mindst 11 % protein)
Til dejen skal du bruge:
  • 200 g surdej (ovenfor)
  • 2,5 dl kold mælk
  • 3 spsk sukker
  • 2 æg
  • 1,5 tsk stødt kardemomme
  • 50 g ølandshvedemel
  • 400 g hvedemel (mindst 11 % protein)
  • 8 g salt (1,25 tsk)
  • 75 g smør (blødt)
  • vand (eller mælk, til at pensle med)

Dine egne noter

Tilberedning

  • Surdejen: Start med at fordre din surdej. Lad den stå ved stuetemperatur, gerne lunt, i ca. 4 timer, til den er hævet med ca. 40-50 %. Tag også smørret ud af køleskabet.
  • Dejen: Start med at blande surdej, mælk og sukker, og ælt så mel, æg, kardemomme ind i dejen. Drys saltet over. Vent en halv time, ælt saltet godt ind i dejen. Tilsæt også det bløde smør lidt ad gangen, til dejen er jævn og blød.
  • Lad dejen hvile sig en halv time, og lav så stræk og fold en gang eller 3 (se metoden i videoen nedenfor - en anden dej, samme metode). Lad nu dejen hæve lunt 2-4 timer – den skal være hævet med ca. 30 %, før du fortsætter.
  • Surdejshveder - hveder med surdej
    Tag nu dejen ud på bordet, og form den til 12 lige store boller (ca. 85 g). Placer dem i en bradepande på ca. 20 x 30 cm, beklædt med bagepapir. Jeg sætter dem 3 x 4, så passer det. Se billederne. Lad dem hæve på køkkenbordet 2-3 timer, til de igen er hævet ca. 30 %.
    Laver du dobbelt portion, kan du bage direkte i ovnens bradepande. Lav 20 lidt større hveder, og sæt dem 4 * 5 stk.
  • Dæk nu formen med låg eller plast, og sæt den i køleskabet natten over.
    Tip: Jeg bruger en kombispade fra mit bagestål som låg.
  • Surdejshveder - hveder med surdej
    Tag så formen ud på køkkenbordet og tjek: Er hvederne hævet næsten nok? Hvis ja – fortsæt til punkt 7. Hvis nej, sæt dem i slukket ovn. Sæt en bradepande under, og fyld 1/2-1 liter kogende vand i. Luk ovnen, og lad dem stå en halv time. Tag dem så ud, og fortsæt til punkt 7.
  • Lad ovnen varme op til 230 grader varmluft, og sørg for, der står to plader i ovnen. Når ovnen er helt varm: Pensl forsigtigt hvederne med vand eller mælk, og hæld 1/2 dl vand ind i den nederste plade. Sæt hvederne på pladen over, ca. midt i ovnen. Bag dem 5 minutter. Tag så pladen med vand ud, og bag videre i 13-15 minutter, til hvederne er gennembagte.
  • Lad hvederne køle af på en bagerist. Flæk dem, og rist dem i ovnen ved 200 grader (alm. ovn) i 5 minutter, til de er sprøde udenpå og bløde indeni. Du kan selvfølgelig også bruge en brødrister ;-)