Go Back
+ servings
Scan for at gå til opskrift
QR Code
Ciabattabrød og boller – nem, skudsikker opskrift

Ciabattabrød med fordej

Antal 3 brød
Forb. tid 15 minutter
Tilb. tid 15 minutter
Hvile- og hævetid 16 timer

Ingredienser

Til fordejen skal du bruge:
  • 2 dl koldt vand
  • 2 g gær
  • 60 g ølandshvedemel
  • 60 g mel (proteinindhold helst mindst 12 g/100 g)
Til dejen skal du bruge:
  • Fordejen
  • 2 dl koldt vand
  • 375 g mel (proteinindhold helst mindst 12 g/100 g)
  • 10 g salt
  • ekstra mel til bordet

Kokkens noter

Vil du bage ciabattaboller?
Du kan også forme dejen til boller. Når du har skåret dejen ud i to lange brød, kan du hakke dem op til boller med en dejdeler. Læg dem på bagepapir, og bag dem ved max varme (270-300 grader), gerne på bagestål, i 10-13 minutter. Husk stadig at hælde vand i den nederste plade.

Dine egne noter

Tilberedning

  • Fordejen: Hæld vandet op i en skål, og opløs gæren heri. Pisk så melet i (håndpiskeris), til dejen er jævn. Dæk skålen med låg, en tallerken eller plast, og lad den stå på køkkenbordet i 12-24 timer.
  • Dejen: Bland alle ingredienser til dejen i en skål – du skal ikke ælte, bare blande. Lad dejen hvile ca. 30 minutter, og lav en enkelt gang stræk og fold (se videoen). Smør så en condibøtte (eller skål) med olie, og flyt dejen herover. Fortsæt foldning 4-5 gange i alt. Lad så dejen hvile på køkkenbordet i ca. 2 timer.
  • Tænd ovnen på max varme med varmluft (270-300 grader), og sæt bagestål/bagesten ind, hvis du har. Sæt også en ekstra plade ind under. Når ovnen har været HELT varm i 15 minutter, kan du forme brødene.
  • Drys et godt lag mel ud på bordet, og skrab dejen ud her. Dejen er meget blød, så det handler om at håndtere den så lidt som muligt for at bevare lufthullerne. Hak den så ud til 3 lange brød med en dejskraber/dejdeler, og læg dem på bagepapir. De må gerne få lidt sjov facon, det er en del af charmen.
  • Sæt dem i ovnen. Hæld en 1/2 dl vand i nederste plade, så du får damp i ovnen. Efter 5 minutter: Skru ned til 220 grader, og luk dampen ud. Bag ciabattabrødene færdige i yderligere 12-15 minutter, til de har taget god farve og lyder hule, når du banker på bunden af dem.
  • Køl dine nybagte ciabattabrød af på en bagerist. Og nyd!