Instagram Facebook email ArrowDown ArrowLeft ArrowRight Back to top of page
Hop til opskriften
()
Dahl med kokosmælk og røde linser

Indisk dahl med kokosmælk er den simpleste ret, der både er billig, hurtig og fuld af smag.

Dahl med kokosmælk – et hurtigt måltid

Denne her dhal er lavet med røde linser (de bliver gule, når de bliver kogt), og du kan roligt lave en god stor portion. For dahl er ikke bare god i dag – den er også en dejlig spise til frokost i morgen. Eller lynhurtig at varme en dag, hvor du ikke har tid til at stå i køkkenet.

Kokosmælken er et plus, der bare gør din dhal endnu mere lækker!

Dahl findes i utallige variationer – hvad angår krydderier og også de øvrige ingredienser. Tjek fx også en dhal med grønsager, som også er med røde linser og kokosmælk, bare på lidt anden vis.

Og hvis du er til det indiske, er du nok også til naan :-)

Hedder det dahl, daal eller dhal?

Og forresten, hedder det nu daal, dahl eller dhal – eller noget helt fjerde? Jeg kan se, at mine læsere søger på lidt af hvert, og derfor veksler jeg også lidt mellem stavemåderne. Men en inder har engang fortalt, at hun skriver dahl, og det er vel det nærmeste, jeg kommer et sandhedsvidne.Gem

Hvor glad er du for opskriften?

Giv 1-5 hjerter

Dahl med kokosmælk

Aftensmad

Rækker til: 3-4

Forberedelse: 10 minutter

Tilberedning: 20 minutter

Du skal bruge:

  • 2 små løg (eller 1 løg og 2 forårsløg)

  • 2 fed hvidløg

  • 2 spsk olie

  • 3 dl røde linser, tørrede

  • 4 dl vand

  • 1/2 tsk stødt kanel

  • 1/2 tsk gurkemeje

  • 1/2 tsk spidskommen

  • 1/2 spsk karrypulver

  • 10-15 g frisk ingefær, fint revet

  • 1/2 – 1 rød chili, smag på den, før du tilsætter!

  • 1-1,5 spsk soya

  • ca. 1,5 dl kokosmælk

  • 4 spsk tomatpure

  • Saft af ca. 1 lime

  • Evt. salt

Server evt. med ekstra grønsager, fx:

  • Spinat – kan røres direkte i retten

  • Bagte grønsager, fx rødbeder, søde kartofler, græskar, auberginer eller squash i tern (skal tilberedes først og tilsættes til sidst)

Topping og tilbehør, fx:

  • Ris

  • Naan

  • Mangochutney

  • Græsk yoghurt eller creme fraiche

  • Ristede (usaltede) peanuts

  • Lime

  • Frisk koriander

Sådan laver du dahl med kokosmælk:

  1. Start med at pille og hakke løget i tern. Pil og pres hvidløg. Rens og hak chili fint.

  2. Varm olien i en gryde, og sauter løg og hvidløg i nogle minutter, til løgene er klare.

  3. Tilsæt de tørre krydderier, og lad dem riste med et minuts tid.

  4. Skyl linserne i koldt vand og kom dem i gryden sammen med vand og de sidste krydderier. Bring det i kog og lad det simre, til de røde linser har suget al væden (ca. 10 min). Tilsæt tomatpure samt kokosmælk efter behov, og lad det simre videre. Efter yderligere ca. 10 minutter: Juster konsistensen med kokosmælk.

  5. Smag til med salt og lime. Kog retten op og server med grøntsager, ris eller naan brød.

Fik du prøvet opskriften?

Så vil jeg elske at høre om det! Skriv en kommentar nedenfor, eller hvis du er på Instagram: Tag @muttionline eller #muttionline på dine billeder. Så kigger jeg med. Tak!

Dahl med kokosmælk og røde linser

 

Dahl er et godt proteinmåltid

Linser er rige på proteiner, og hvis du spiser dem sammen med ris eller brød kan de udgøre “fuldgyldigt protein”, dvs. at man ikke behøver at spise kød samme dag for at få sin daglige mængde protein. Pointen har min datter læst i bogen “Grønne proteiner”.

Dahl kan altså fint spises alene som ret – men har du tid og lyst, kan du kombinere med lidt af hvert:

  • Alverdens grøntsager: Brug det, du har i køleskabet – denne gang havde jeg en rest bagte tomater og en håndfuld spinat, men mulighederne er uendelige: tilberedte auberginer, søde kartofler, rodfrugter og squash. Blomkål, spinat og rød peber kan tilberedes direkte i retten. Og der er mange andre …
  • Har du en rest kylling eller lidt for få deller til overs fra i går, så server dahl til. Det mætter.
  • Ris, quinoa eller naan.
  • Og så synes jeg, mango chutney, lime og frisk koriander er uundværlige!

Dahl findes i utallige variationer – hvad angår krydderier og også de øvrige ingredienser. Det er nok lidt som en gammeldags millionbøf herhjemme (nu bolognese): Hver familie har sin. Jeg har så to. Den anden er her.

 

Dahl med kokosmælk og røde linser

FAQ om indisk dahl med kokosmælk

1. Hvad er dahl?
Dahl er en traditionel indisk ret, der primært består af linser og forskellige krydderier. Denne version er lavet med røde linser og kokosmælk, der giver en cremet, lækker dahl.

2. Hvordan laver man dahl med kokosmælk?
Start med at sautere løg og hvidløg i olie. Tilsæt så krydderier og røde linser, og lad dem koge møre. Til sidst, tilsæt kokosmælk, tomatpuré og lime for at justere smagen.

3. Hvilke ingredienser skal jeg bruge?
Du skal bruge røde linser, løg, hvidløg, olie, vand, kanel, gurkemeje, spidskommen, karrypulver, frisk ingefær, rød chili, soya, kokosmælk, tomatpuré, lime og eventuelt salt.

4. Kan jeg tilføje ekstra grøntsager til dahl?
Ja! Kig i dit køleskab – der er mange grønsager, der klæder din dahl. Prøv spinat, bagte grøntsager (f.eks. rødbeder, søde kartofler, græskar, auberginer eller squash), blomkål, rød peber osv.

5. Hvad er godt tilbehør til dahl?
Ud over grønsagerne – så server din dahl med ris, naanbrød, mangochutney, græsk yoghurt eller creme fraiche, ristede peanuts, lime og frisk koriander. Altså ikke det hele hver gang – det er blot ideer!

6. Kan dahl fryses?

Ja, endelig. Det er nemt at lave en stor portion, og en del af pointen er, at du kan fryse noget af din dahl ned til en anden dag. Dahl holder sig 3 måneder ved -18 grader (dybfryser). Grønsager kan typisk fryses ned længere, men der er kokosmælk i dahl, og fedtstoffet skal du ikke fryse ned i mere end 3 måneder.

Måske også noget for dig?

2 kommentarer til Dahl med kokosmælk og røde linser

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.