Instagram Facebook email ArrowDown ArrowLeft ArrowRight Back to top of page
Hop til opskriften
()

Sigara börek – eller på dansk: filoruller med feta og persille – er en tyrkisk snack, som vi fik første gang på en bådtur på Middelhavet. Ungerne kastede sig over dem, og det forstår jeg godt. Sprøde, fede og salte – lige hvad man trænger til efter en tur i bølgerne. Så de smager af ferie!

Filoruller, der ligner tykke cigarer

I Tyrkiet (og i Libanon, hvor de også laver dem) får man typisk de lækre snacks i cigarfacon, derfor Sigara Börek. På engelsk kalder man dem cheese rolls, og det henviser også fint til den aflange facon.

Jeg har i mange år lavet dem i trekanter, fordi jeg synes, det var lidt nemmere – også når mine små piger hjalp til med at lave dem. Men nu er pigerne jo blevet voksne, så jeg er gået over til de ‘rigtige’ filoruller.

Du kan godt bage filorullerne – bare pensl dem med lidt olie først, og bag dem i 15 minutter ved 200 grader. Men spørger du mig, skal de frituresteges. Filoruller med feta er ikke en sund snack, det er bare en lækker snack, og den er allerbedst, når den har fået så riiiigeligt med olie.

En anden type börek

Börek er egentlig bare navnet på alle de retter, der bliver lavet af filodej med fyld, og du finder börek i et hav af variationer og størrelser med forskelligt fyld. Dog ofte en ost involveret. Jeg har mødt den i både Tyrkiet og Grækenland, men retten findes også i andre middelhavslande, i Mellemøsten og på Balkan.

Selv har jeg en anden favorit, min græske boureki, der mere er en ‘rigtig’ middagsret med kartofler og squash. Og faktisk snyder jeg lidt og laver den med butterdej i stedet for mange lag filodej med olie imellem. Well, lidt doven har man vel lov at være ;-)

Hvordan laver man sigara börek?

Her kommer en trin for trin forklaring – i billeder:

Skær først filodejen igennem på kryds og tværs med en pizzaskærer, gerne gennem alle lag på én gang. Herunder kan du se to kvarte. Vend dem, så den korte ende vender ind mod dig selv, og placer et par teskeer fyld i den ene ende, nærmest dig selv.

Fold så dejen ind først nedefra, og begynd at rulle mod den anden ende. Fold så begge sider ind, så fyldet bliver helt pakket ind.

Rul videre mod den anden ende, og pensl det sidste stykke dej med lidt vand. Så lukker rullen helt tæt.

Fortsæt, til du ikke har mere fyld. Jeg fik 24 små ruller ud af portionen.

Når du har rullet alle dine sigara börek, skal de steges i olie på en pande. Jeg brugte ca. 3 dl olie og stegte dem ad to omgange, til de var sprøde og gyldne.

Hvis de begynder at sprutte voldsomt, er det sikkert fordi, dejen er bristet et sted, og fyldet begynder at flyde ud. Bare skynd dig at lægge filorullerne op på fedtsugende papir, hvis det sker.

Börek kan fryses

Filorullerne er så populære i familien, at de også er blevet serveret til en konfirmation – jeg tror, det var Evas – og her lavede jeg dem færdige på forhånd, frøs dem ned og varmede dem i ovnen. Bare 5-7 minutter ved 200 grader, varmluft. Så blev de helt sprøde og gode. Og det var dem, der var allerhurtigst væk fra buffeten.

Gem

Hvor glad er du for opskriften?

Giv 1-5 hjerter

Sigara börek - filoruller med feta

Forretter, Snacks og dips

Rækker til: Ca. 24 stk.

Til filorullerne skal du bruge:

  • En pakke fillodej

  • 100 g feta

  • 100 g mozzarella (eller hytteost – eller nøjs med feta – 200 g i alt)

  • 1/2 tsk chiliflager (evt.)

  • Et bundt bredbladet persille, hakket

  • 5 dl rapsolie

Til yoghurtdippen skal du bruge:

  • 2 dl yoghurt naturel (ikke græsk)

  • 1 fed hvidløg, presset

  • 1 spsk finthakket persille

  • Et drys salt

  • Lidt citronsaft

Sådan gør du:

  1. Smuld og bland ostene, også med den hakkede persille og chiliflager. Eller kør det hele i en minihakker.

  2. Læg fillodejen ud på bordet, og skær den i 4 kvarte (ét snit på den ene led, et snit på den anden, gerne gennem alle lag på én gang).

  3. Tag den første bunke, og læg den med den korte ende ind mod dig selv. Læg fyldet i små toppe i den ene ende af hver strimmel, og rul en omgang, til dejen er dækket. Fold så siderne ind som på billederne ovenfor, og tril filorullen helt sammen. Lim enden fast ved at pensle med lidt vand. Fortsæt, til du ikke har mere fyld – jeg fik 24 ruller af portionen.

  4. Varm olien på en pande (middelvarme), og friter filorullerne, til de er gyldne og sprøde. Lad rullerne dryppe af på fedtsugende papir.

    Tip: Hvis de pludselig begynder at sprutte, er det fordi, der er gået hul på rullen. Skynd dig at tage rullen op.

  5. Rør dippen sammen, og smag til med salt og citron.

  6. Server rullerne lune med dip.

Fik du prøvet opskriften?

Så vil jeg elske at høre om det! Skriv en kommentar nedenfor, eller hvis du er på Instagram: Tag @muttionline eller #muttionline på dine billeder. Så kigger jeg med. Tak!

Sprøde filoruller med feta - sigara börek

Måske også noget for dig?

2 kommentarer til Börek – sprøde filoruller med feta

  1. Hej
    Da du tilberedte mange ruller -friturestegte du dem inden du frøs den ned-og tøede de op inden du varmede dem?
    Dbh
    Birgitte

    1. Hej Birgitte, det var nemlig lige præcis det, jeg gjorde: Friturestegte (endelig ikke for mørke), frøs ned, tøede op – og derefter varmede i ovnen. Det kræver, at man holder godt øje med dem i ovnen, så de ikke bliver for mørke. Og jeg kan desværre ikke huske, hvor varmt jeg satte ovnen, et bud er 175-200 grader … men husk at bruge varmluft, så de bliver sprøde hele vejen rundt :-)
      Pøj pøj og kh Bodil

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.