Instagram Facebook email ArrowDown ArrowLeft ArrowRight Back to top of page

Originale amerikanske donutsAmerikanske donuts bliver ikke mere originale end med opskriften her – importeret direkte fra Minnesota. Fordi:

I 1976 havde vi en amerikansk udvekslingsstudent Marj boende i et halvt år, og hun bidrog med indtil flere gode opskrifter til familiearkivet. Længe før vi selv havde været i USA fik vi donuts, og det var vel nærmest en sensation i sig selv, at hun havde en opskrift på dem og ikke bare købte dem.

Jeg ved godt, man sagtens kan købe donuts i Danmark nu, men hvis du elsker donuts, og hvis der er flere om bordet, kan det virkelig godt betale sig at lave sine donuts selv. Behøver jeg at sige, at hjemmelavede donuts også smager meget, meget bedre? Og de er faktisk sjove at lave.

Så her kommer de originale amerikanske donuts, bare skrevet om fra amerikanske mål.

Opskrift på originale amerikanske donuts

20 g gær
3/4 dl varmt vand
1 3/4 dl mælk
1 tsk salt
1/2 dl sukker
1 æg
75 g smør, blidt smeltet
450 g mel

Smagsneutral olie til friture (mindst en liter  – fx vindruekerne eller raps)

Husk også:

Kagerulle

Udstiksforme, 2 runde: En stor og en lille.

Eller vær kreativ: Brug et stort glas og skruelåget fra en vinflaske, for eksempel.

Hvis du ikke har noget, der dur, kan du også forme dine donuts i hånden – se pkt. 3.

Sådan gør du:

  1. Opløs gæren i mælken og rør det hele sammen. Hold dog lidt mel tilbage til at starte med. Rør det sidste mel med, hvis dejen ikke bliver for stiv, og lad nu dejen hæve lunt. Gerne et par timer.
  2. Ælt nu dejen igennem og rul den ud til 1 cm tykkelse. Stik donuts ud, så du får store tykke ringe. Gentag nogle gange, til der næsten ikke er mere dej tilbage. Det sidste kan du forme som beskrevet herunder:
  3. Hvis du ikke har udstiksforme, kan du rulle dejen ud til tynde lange pølser (på tykkelse med en kvindes lillefinger), skær dem i ca. 15 cm lange stykker og saml dem til ringe.
  4. Læg dine donuts på bagepapir, og lad dem hæve 1 times tid.
  5. Ta’ en kop kaffe, mens du venter :-)
  6. Varm så olien i en høj gryde. Når den er godt varm, prøv at lægge en enkelt donut i. Olien er varm nok, det det syder livligt omkring den. Steg så alle donuts, det går ret hurtigt, og husk at vende dem undervejs. De må endelig ikke blive mørke – tag dem hellere op lidt for tidligt end lidt for sent.

Tilbehør:

Vend dem straks efter stegning i sukker eller kanelsukker.

Eller lav romglasur! Vi ELSKER donuts med romglasur. Bland mørk rom og flormelis til tyk glasur, konsistens som flydende honning.

Eller lav en chokoladesauce af mørk chokolade og fløde.

Eller lav din egen variant – glasur med drys, fx hvid glasur med frysetørret hindbær, kakaoglasur med kokosmel eller andre sjove ting.

Pyha, de ligger godt i maven. Velbekomme!

Donuts med chokoladesauce og romglasur

Gem

Gem

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *