Instagram Facebook email ArrowDown ArrowLeft ArrowRight Back to top of page

Varme hveder á la MuttiJeg ved godt, du får dem i nakken i føtex. Men hvis du bager varme hveder selv, har du også lyst til at få dem i munden! Her er til 20 styks – nok til at dele med naboen, dele ud på arbejde eller bare fryse ned til senere lækkersult :-) Du kan også bage en halv portion, hvis du har en mindre bradepande på ca. 20 * 30 cm.

Opskrift på varme hveder – smørbløde og ristesprøde

Til 20 stk. tager du:

1100 g mel (evt. 150 g grahamsmel og 950 g almindeligt hvedemel)
2,5 tsk salt
200 g smør
100 g gær (ja, det er meget, men det skal til en hurtig dej)
4,5-5 dl mælk
3 æg
4,5 spsk sukker
1 spsk stødt kardemomme

1 æg ekstra til at pensle med.

Sådan gør du:

  1. Smelt smørret blidt. Tilsæt mælk og smuldret gær, og pisk sammen i hånden.
  2. Bland så hele molevitten i en god stor skål. Ta’ dejen ud på bordet, ælt den jævn, og del den i 20 lige store stykker. Rul dem til boller, og sæt dem ret tæt på bagepapir (4 x 5 på én bageplade, brug bradepanden). Hvis du bager halv portion, kan du dele i 12 stykker – det passer med 3 x 4 i den mindre bradepande.
  3. Lad dem hæve til dobbelt størrelse. Det tager et par timer. Tænd ovnen på 180° varmluft, og pensl hvederne. Sæt dem i ovnen, når den er varm nok.
  4. De skal have ca. 20 minutter. Hold øje. Hvis de hurtigt bliver mørke, skal du skrue lidt ned. Det er vigtigt, de bliver gennembagte. Hvis du har et stegetermometer kan du tjekke, at de er 98 grader indeni.
  5. Lad hvederne køle af, inden du flækker dem i 2 eller 3 og rister dem. Fremragende med din yndlingsmarmelade, ost, smør – ja, mange ting. Pas på maven!

Tips:

Jeg kunne selvfølgelig ikke dy mig for at skifte 150 g af melet ud med grahamsmel. Det giver lidt mere bid. I like.

I min moders oprindelige opskrift skulle smørret smuldres i melet og mælken lunes. Min version er lidt mere doven, og det virker fint – som du kan se.

Varme hveder opskrift
Sæt hvederne tæt på bagepladen. Så vokser de sammen og får rigtig hvedefacon!
Varme hveder opskrift
Halv portion varme hveder med lidt grahamsmel
Varme hveder opskrift
Luftige, lette varme hveder uden grahamsmel

Gem

Gem

Måske også noget for dig?

2 kommentarer til Varme hveder á la Mutti – smørbløde og ristesprøde

  1. Det var meget salt? Jeg tror kun jeg ville bruge 2½ tsk.
    Alternativ metode: Smuldr smørret i melet og brug evt. lidt mindre mel. Så skal mælken bare lunes inden den røres med gæren. Der kan du nok også spare den ene pakke, jeg har skåret ned på det og klarer det fint med 100 g.

    1. Tak for justeret gærmængde – den har jeg fluks skrevet ind med fuld tillid :-) Til gengæld er jeg for doven til at smuldre smørret. KH

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *