Instagram Facebook email ArrowDown ArrowLeft ArrowRight Back to top of page

Varme hveder á la MuttiJeg ved godt, du får dem i nakken i føtex. Men hvis du bager varme hveder selv, har du også lyst til at få dem i munden! Og med denne her opskrift er det så nemt, at der nærmest ikke er nogen undskyldning …

Hvor mange varme hveder vil du ha’?

Jeg bager næsten altid den store portion, der giver 20 styks. Det er en hel plade eller bradepande fuld – og nok til at dele med naboen, dele ud på arbejde eller bare fryse ned til senere lækkersult :-)

Du kan selvfølgelig også bage en halv portion. Så passer det meget godt med 12 hveder, de bliver en smule mindre, og dem kan du sætte 3 x 4 i en mindre bradepande på ca. 20 x 30 cm.

Her kan du se den store portion – 4 x 5 styk med lidt groft mel i – før de blev bagt:

Varme hveder opskrift

 

De færdige hveder

Vil du ha’ dem helt hvide eller med lidt groft mel i? De helt hvide hveder bliver naturligt nok lettest – men jeg kan godt li’ biddet i dem med grahamsmel. Her kan du se forskellen:

Varme hveder opskrift
Halv portion varme hveder med lidt grahamsmel
Varme hveder opskrift
Luftige, lette varme hveder uden grahamsmel

Har du god tid?

Hvis du er i god tid, kan du prøve mine koldhævede hveder, der skal sættes i gang aftenen før. Jeg brugte rent stenformalet mel og kun en lille smule gær – og alligevel blev de både flotte, lette og lækre.

Gem

Gem

Opskrift på varme hveder til St. Bedeaften

Brød og boller

Rækker til: 20 stk.

Forberedelse: 20 minutter

Tilberedning: 20 minutter

Til 20 store hveder tager du:

  • 1100 g mel (evt. 150 g grahamsmel og 950 g almindeligt hvedemel)
  • 2,5 tsk salt
  • 200 g smør
  • 100 g gær (ja, det er meget, men det skal til en hurtig dej)
  • 4,5-5 dl mælk
  • 3 æg
  • 4,5 spsk sukker
  • 1 spsk stødt kardemomme
  • 1 æg ekstra til at pensle med

Sådan gør du:

  1. Smelt smørret blidt. Tilsæt mælk og smuldret gær, og pisk sammen i hånden. Bland så hele molevitten i en god stor skål.
  2. Ta' dejen ud på bordet, ælt den jævn, og del den i 20 lige store stykker. Rul dem til boller, og sæt dem ret tæt på bagepapir (4 x 5 på én bageplade, brug bradepanden). Hvis du bager halv portion, kan du dele i 12 stykker - det passer med 3 x 4 i den mindre bradepande.
  3. Lad hvederne hæve til dobbelt størrelse. Det tager et par timer. Tænd ovnen på 180° varmluft, og pensl hvederne. Sæt dem i ovnen, når den er varm nok.
  4. Bag hvederne i ca. 20 minutter. Hold øje. Hvis de hurtigt bliver mørke, skal du skrue lidt ned. Det er vigtigt, de bliver gennembagte. Hvis du har et stegetermometer kan du tjekke, at de er 98 grader indeni.
  5. Lad hvederne køle af, inden du flækker dem i 2 eller 3 og rister dem. Fremragende med din yndlingsmarmelade, ost, smør - ja, mange ting. Pas på maven!

Tip til grove hveder

Jeg kunne selvfølgelig ikke dy mig for at skifte 150 g af melet ud med grahamsmel. Det giver lidt mere bid. I like.

I min moders oprindelige opskrift skulle smørret smuldres i melet og mælken lunes. Min version er lidt mere doven, og det virker fint – som du kan se.

Måske også noget for dig?

2 kommentarer til Varme hveder á la Mutti – med smør og kardemomme

  1. Det var meget salt? Jeg tror kun jeg ville bruge 2½ tsk.
    Alternativ metode: Smuldr smørret i melet og brug evt. lidt mindre mel. Så skal mælken bare lunes inden den røres med gæren. Der kan du nok også spare den ene pakke, jeg har skåret ned på det og klarer det fint med 100 g.

    1. Tak for justeret gærmængde – den har jeg fluks skrevet ind med fuld tillid :-) Til gengæld er jeg for doven til at smuldre smørret. KH

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.