Instagram Facebook email ArrowDown ArrowLeft ArrowRight Back to top of page

Valnøddeboller er nok min all time favorite opskrift på surdejsboller. Det er virkelig boller, der smager af noget, og de er gode til (næsten) alt! Til morgen, til eftermiddag, til suppen om aftenen, til natmad. Til smør, til ost, til marmelade. Til te, til kaffe, til et stort glas isvand. Til vinter, til sommer og alt derimellem.

Denne her opskrift er med surdej, og det gør bare krummen og smagen endnu bedre. Valnøddeboller med store lufthuller, sprød skorpe og sej krumme, så er jeg jo nærmest lykkelig.

Dejen laver du ad to omgange: Først frisker du din gemmesurdej op (eller laver en ny – opskriften finder du her), så du har en frisk bagesurdej.

Når bagesurdejen er klar, laver du selve dejen. Langtidshæver den. Og bager. Det sidste går lynhurtigt.

Opskrift på valnøddeboller - surdejsboller med valnødder

Brød og boller, Morgenmad og brunch

Rækker til: Ca. 10 stk.

Forberedelse: 1 døgn

Tilberedning: 12 minutter

Til din bagesurdej skal du bruge:

  • 1/2 dl gemmesurdej (en, du har fået, lavet eller gemt fra sidst)
  • 1/2 dl hvidt hvedemel (den med proteinindhold på mindst 11 g pr. 100 g)
  • 1/2 dl fuldkornshvedemel (også gerne højt proteinindhold)
  • 1 dl lunkent vand

Til dine surdejsboller skal du bruge:

  • 375 g koldt vand (3 3/4 dl)
  • 2 spsk opfrisket surdej
  • 5 g gær
  • 300 g hvidt hvedemel (5 dl) - og husk: Mindst 11 g protein pr. 100 g
  • 30 g sigtemel
  • 30 g rugmel
  • 40 g grahamsmel eller fuldkornshvedemel
  • 75 g valnødder, groft hakkede
  • 10 g salt (1/2 spsk fint salt eller 2,5 tsk groft salt)
  • En sjat olivenolie
  • Lidt ekstra mel

Sådan gør du:

Du kan lave dine valnøddeboller enten i hånden eller i røremaskine. Resultatet bliver lige forrygende. Selvom jeg har en røremaskine, laver jeg dem næsten altid i hånden, fordi metoden er HELT sikker, og jeg bliver aldrig i tvivl om, at dejen bliver elastisk nok, udvikler gluten nok og laver store lufthuller i bollerne.

Du finder begge fremgangsmåder i min grundopskrift på surdejsboller.

Måske også noget for dig?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *