Instagram Facebook email ArrowDown ArrowLeft ArrowRight Back to top of page
Sørens koldhævede boller med kerner

Sørens boller med kerner er opkaldt efter min onkel. Da jeg var barn, var han familiens klart bedste brødbager, og en gang opfandt han et brandgodt brød med masser af kerner. Efter et besøg hos ham fik jeg et friskbagt brød med hjem, og jeg husker stadig, hvordan det lå og duftede i biles hattehylde hele vejen fra Ribe til Aalborg.

Jeg var simpelthen nødt til at fravriste ham opskriften, og faktisk tror jeg, det var der, min brødbagerkarriere tog fart.

Boller med kerner og fibre

Jeg omdøbte snart Sørens brød til Sørens boller med kerner, og de blev hurtigt en klassiker. Jeg har bagt dem utallige gange gennem jeg-siger-ikke-hvor-mange år.

Men på det seneste har jeg udviklet lidt på opskriften, bl.a. fordi jeg opgav at finde hans angivne hvedeklid økologisk (og jeg bager helst rent økologisk). I stedet har den fået nogle økologiske hirseflager fra Valsemøllen. Du kan selvfølgelig sagtens bruge klid, fx hvede- eller havreklid.

Sørens koldhævede boller med kerner

Grovboller med eller uden surdej, røremaskine og dejfingre

Du får også lige et par tips om fremgangsmåder. Hvis du er vant til at bage boller, ved du sikkert, at der findes et utal af måder, man kan gøre det på, og der er i hvert fald ikke kun én rigtig metode.

Du kan sagtens bare følge opskriften – den er virkelig nem.

Men sidder du og tænker:

  • Kan jeg bage bollerne med surdej? Ja, Søren bagte dem uden, men jeg bager dem med. Når man nu alligevel har en surdej …
  • Kan jeg bage bollerne uden røremaskine? Ja, du kan du.
  • Behøver jeg at forme bollerne i hånden? Næh.
  • Skal dejen virkelig hæve så længe? Ja! Det eneste, jeg holder stædigt fast i, er god tid. Bollerne bliver bedst, når dejen får tid til at udvikle smag og struktur.

Se tips til alternative metoder under opskriften :-)

Opskrift på Sørens boller med kerner

Brød og boller

Rækker til: 10-12 boller

Forberedelse: 10-24 timer

Tilberedning: 10-15 minutter

Til fordejen skal du bruge:

  • 5 g gær
  • 1 dl vand
  • 1 dl hvedemel (60 g)

Til kernerne skal du bruge:

  • 2 dl vand
  • 1/2 dl hørfrø
  • 1/2 dl sesamfrø
  • 1/2 dl knækket rug eller 1 dl Valsemøllen hele rugkerner, dem der hedder Klar til brug

Til dejen skal du bruge:

  • Fordejen
  • Kerneblandingen
  • 2 dl vand
  • 10 g salt
  • 1/2 dl hirseflager (eller havreklid eller hvedeklid)
  • 100 g grahamsmel
  • 325 g hvedemel, mindst 11 g protein pr. 100 g

Sådan gør du:

  1. Opløs gæren i vandet, og pisk fordejen sammen, til den er jævn. Dæk den med løst låg eller folie, og lad den hvile 8-12 timer.

  2. Samtidig: Bland vand, frø og kerner. Dæk det med låg eller folie, og lad det hvile lige så længe som fordejen.

  3. Når fordej og kerner har hvilet: Bland fordej, kerner og de øvrige ingredienser på en røremaskine, og rør, til dejen slipper skålen. Omkring 15 minutter. Dæk den med låg eller folie, og lad den hvile en times tid.

  4. Sæt dejen i køleskabet i 8-16 timer – som det passer i din bageplan. Tag den ud en times tid før, du vil bage.

  5. Form dejen til 10-12 boller. Sæt dem på bagepapir, og lad dem hæve.

  6. Tænd din ovn på max varme – gerne varmluft – og sæt en plade i midten og en bradepande under.

  7. Når bollerne er hævet – ca. 1 time – pensl med æg, hvis du vil have en blank overflade.

  8. Når ovnen er helt varm: Sæt bollerne ind på pladen, og hæld en dl vand i bradepanden. Bag bollerne 12-15 minutter, til de er gyldne.

Fik du prøvet opskriften?

Så vil jeg elske at høre om det! Skriv en kommentar nedenfor, eller hvis du er på Instagram: Tag @muttionline eller #muttionline på dine billeder. Så kigger jeg med. Tak!

Tip 1: Bag Sørens boller med surdej

Hvis du bager med surdej, kan du springe fordejen over.

Opløs gæren i vandet, og bland alle ingredienserne, også ingredienserne til fordejen – på én gang, hvor du også tilsætter ca. 30 g aktiv surdej + 30 g ekstra hvedemel.

Følg ellers opskriften.

Tip 2: Bag bollerne uden røremaskine

Du kan naturligvis også bage grovbollerne uden røremaskine. Bare følg den håndholdte metode, som jeg beskriver under mine surdejsboller.

Tip 3 – det nemmeste: Bag bollerne som (næsten) æltefri brusebadsboller

I stedet for at røre dejen længe – eller strække og folde, som jeg anbefaler i tip 2 – og forme bollerne i hånden – kan du tage den nemmeste metode, brusebadsbollemodellen:

  • Opløs gæren i vandet, og rør dejen hurtigt sammen i hånden eller på maskine. Lad den hæve en time på køkkenbordet og derefter i køleskabet mindst 8 timer.
  • Tag dejen ud af køleskabet, og tænd ovnen på max varme. Lad en bageplade og en bradepande stå og blive varme i ovnen imens.
  • Sæt dejen på bagepapir med en grydeske. Se teknikken her.
  • Når ovnen er helt varm: Træk bagepapiret med bollerne over på den varme plade, og sæt dem ind i ovnen. Hæld en dl vand i bradepanden. Og bag bollerne i 12-15 minutter, til de er gyldne. Du kan nå et hurtigt brusebad imens :-)
  • Sørens koldhævede boller med kerner

Måske også noget for dig?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.