Sørens boller med kerner er opkaldt efter min onkel. Da jeg var barn, var han familiens klart bedste brødbager, og engang opfandt han et brandgodt brød med masser af kerner. Efter et besøg hos ham fik jeg et friskbagt brød med hjem, og jeg husker stadig, hvordan det lå og duftede i bilens hattehylde hele vejen fra Ribe til Aalborg.
Jeg var simpelthen nødt til at fravriste ham opskriften, og faktisk tror jeg, det var der, min brødbagerkarriere tog fart.
Søren var i det hele taget god i et køkken, men han var også kræsen med sine råvarer. Han gad ikke bage med dansk mel (der dengang også var en slap omgang). Han ville have amerikansk mel med højt proteinindhold. Proteinindholdet kan man heldigvis også dyrke sig til i Danmark, fx på Bornholm.
Boller med kerner og fibre
Jeg omdøbte snart Sørens brød til Sørens boller med kerner, og de blev hurtigt en klassiker. Jeg har bagt dem utallige gange gennem jeg-siger-ikke-hvor-mange år. Og der er godt med guf i – fra knækkede kerner til sesam, hørfrø og klid!
Grovboller med eller uden surdej, røremaskine og dejfingre
Du får også lige et par tips om fremgangsmåder. Hvis du er vant til at bage boller, ved du sikkert, at der findes et utal af måder, man kan gøre det på, og der er i hvert fald ikke kun én rigtig metode.
Du kan sagtens bare følge opskriften – den er virkelig nem.
Men sidder du og tænker:
- Kan jeg bage bollerne med surdej? Ja, Søren bagte dem uden, jeg bager dem med. Når jeg nu alligevel har en surdej … Se tip under opskriften.
- Kan jeg bage bollerne uden røremaskine? Ja, du kan du. Se tip under opskriften.
- Behøver jeg at forme bollerne i hånden? Næh. Du kan også bare sætte dem på bagepapir med en ske. Se tip under opskriften.
- Skal dejen virkelig hæve så længe? Ja! Det eneste, jeg holder stædigt fast i, er god tid. Bollerne bliver bedst, når dejen får tid til at udvikle smag og struktur.