Instagram Facebook email ArrowDown ArrowLeft ArrowRight Back to top of page

Hver gang min ældste datter kommer på besøg, er det første hun gør at åbne køleskabet og spørge, om vi ikke har en lille snack. Det har jeg for det meste, men den ligger ikke i køleskabet. Det er nemlig en rugbrødssnack, og selv foretrækker jeg, at den er bagt med godt mørkt surdejsrugbrød, tørrede frugter og lidt nødder.

Den kommer her!

Det smarte er, at du kan bage en stor portion og lægge dine rugbrødssnacks i fryseren. Så har du en lynhurtig snack til madpakken. Til rejsen. Eller bare til NU!

Inden du går i gang, skal have fat i en surdej. En rug-surdej. Den kan du enten få af en ven eller lave selv – det tager bare nogle dage. Her kan du se hvordan. Hvis du er surdejstypen, der har en allerede – så er det jo bare at gå i gang.

Jamen undskyld, kan man ikke bage en rugbrødssnack uden surdej?

Jojo. Det er jeg helt sikker på, du kan. Ta’ en rugbrødsopskrift uden surdej, tilsæt hakkede nødder og tørrede frugter (eller mørk chokolade!) – så er du i gang :-)

Opskrift på rugbrødssnack med rosiner og nødder - helt uden hvede

Brød og boller, Snacks og dips

Rækker til: 1 plade

Tilberedning: 35-40 minutter

Det hele starter dagen før, du vil bage. Her skal du puste liv i din surdej - og sætte kerner i blød. Du skal bruge:

  • 3/4 dl rugsurdej
  • 1,5 dl lunkent vand
  • 1,5 dl rugmel
  • 250 g koldt vand (2,5 dl)
  • 150 g skårne eller knækkede rugkerner
  • 100 g blandede frø og kerner, fx hørfrø, sesam, solsikke og græskarkerner

Nu er det bagetid! Du skal bruge:

  • Kernerne fra i går
  • 200 g af surdejen fra i går (gem resten til næste gang)
  • 100 g lunkent vand
  • 25 g maltsirup (find en mørk maltsirup hos din helsekost, det smager langt bedst)
  • 200 g rugmel
  • 10 g salt
  • 100 g tørret frugt (jeg bruger rosiner og figner, ca. halv/halv)
  • 75 g meget grofthakkede nødder

Husk også:

  • et stykke bagepapir
  • en skarp kniv
  • evt. sesamfrø til drys

Pust liv i din surdej:

  1. Rør det godt sammen i en skål eller et glas, og læg et viskestykke over.

Sæt kerner i blød:

  1. Hæld frø og kerner i vandet i en god stor skål (som du bruger til dejen i morgen). Hvis du vil røre dejen i maskine, kan du bruge skålen fra maskinen.
  2. Dæk det med et viskestykke.
  3. Så var der ikke mere den dag. Det kan stå 12-24 timer, så det er ganske fleksibelt :-)

Sådan bliver det til rugbrødssnacks:

  1. Bland det hele godt sammen, enten i maskine eller i hånden. Dejen er ikke særlig stiv, så du behøver ikke maskine.
  2. Bred dejen ud på bagepapiret til en stor firkant. Det nemmeste er at dyppe hænderne i vand og bruge dem.
  3. Drys evt. med sesamfrø og glat dem ud med våde hænder. Så hænger de bedre fast.
  4. Så skal dine rugbrødssnacks hæve. Det tager en times tid eller lidt mere ved stuetemperatur. Når dejen begynder at lave små knappenålsstore huller, er den klar.
  5. Tænd ovnen på 200 grader varmluft, og sæt en plade ind. Når ovnen er varm - ikke før: Hiv bagepapiret over på pladen og sæt den ind.
  6. Bag rugbrødssnacksene i 35-40 minutter. De må gerne få lidt farve, men ikke for meget.
  7. Lad den store rugbrødsfirkant køle af på en bagerist, og skær den så op i passende snackstykker.
  8. Haps!

Tip 1: Dobbelt portion

Hvis du har en stor snacksult, kan du lige så godt bage dobbelt portion. Du kan bage to plader samtidig i ovnen ved varmluft.

Tip 2: Dine rugbrødssnacks kan fryses

Du kan sagtens putte dine rugbrødssnacks i fryseren og bare tage dem op efterhånden. Så kan de også virke som et køleelement i din madpakke :-) I fryseren holder de fint 4-5 måneder.

Måske også noget for dig?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *