Instagram Facebook email ArrowDown ArrowLeft ArrowRight Back to top of page
Hop til opskriften
()
Små rugbrød uden surdej

Hvis du synes, skiverugbrød er lidt kedeligt i madpakken, så prøv små rugbrød i stedet for. Så får du en sund rugbrødssandwich – og fyldet bestemmer du selv.

Jeg er stor fan af rugbrød med kerner, så her er både rugkerner, hørfrø, sesamfrø og solsikke- eller græskarkerner.

Opskriften her er uden surdej, men er du surdejsfreak, kan du med fordel hoppe over til opskriften på madpakkerugbrød med surdej.

Små rugbrød uden surdej

Har du tid til koldhævede små rugbrød?

Som udgangspunkt synes jeg, brød bliver bedst, når dejen får tid. Så når jeg har tid – eller får planlagt – lader jeg dejen hæve koldt natten over (eller dagen igennem). Hvis du har mere travlt, kan du sagtens lade dejen hæve ved stuetemperatur og få gode rugbrød ud af det.

Du kan også lave chokorug af samme dej

Er du fan af chokorug lige som mig, kan du nemt trylle dejen om til de bedste hjemmebagte chokorug.

Jeg vil anbefale, du kun laver en halv portion af dejen til chokorug. Så bliver der ca. 20 chokorug, og du kan lave den anden halvdel til almindelige små rugbrød, evt. i en lille bradepande på ca. 22*33 cm, så du har faste kanter.

Sådan gør du:

Tag en halv portion af dejen her. Tilsæt 200 g mørk hakket chokolade, og følg ellers fremgangsmåden her.

Chokorug - sådan bager du dem selv!

Hvor glad er du for opskriften?

Giv 1-5 hjerter

Små rugbrød til madpakken

Brød og boller, Morgenmad og brunch

Rækker til: 20

Forberedelse: 8-16 timer

Tilberedning: 35-40 minutter

Du skal bruge:

  • 200 g skårne rugkerner (ca. 3 dl)

  • 3 dl vand

  • 1 dl hørfrø

  • 1 dl sesamfrø

  • 100 g grækarkerner eller solsikkekerner

  • 1 fl mørkt hvidtøl

  • 20 g gær

  • 3 dl kærnemælk (eller 1 dl yoghurt + 2 dl mælk)

  • 1 spsk salt

  • 650 g rugmel

Til pynt og drys:

  • 1 æg + 2 spsk vand

  • ekstra sesamfrø

Sådan gør du:

  1. Sæt rugkernerne i blød i vandet mindst 6 timer i en god stor skål.

  2. Bland så de øvrige ingredienser i. Tilpas mængden af rugmel, så dejen ikke bliver for stiv.

  3. Lad nu dejen hæve til næsten dobbelt størrelse. Den kan stå ca. 8 timer, hvis den står ved køleskabstemperatur – står den lunt tager det ned til 2 timer.

  4. Bred dejen ud på et stykke bagepapir. Dyp en bred grydeske eller bare hænderne i vand, og glat dejen ud til en stor firkant. Den må gerne fylde hele pladen. Lad den hæve ved stuetemperatur en times tid.

  5. Inden du sætter dem i ovnen: Skær rugbrødene ud – 4 x 5 eller måske 4 x 6. Pensl med æg- og vandblandingen, drys med sesamfrø og pensl igen. Så sidder sesamfrøene fast. Du kan også drysse med andre ting.

  6. Tænd ovnen på 180 grader varmluft, og når ovnen er varm: Sæt pladen ind i midten af ovnen, og bag rugbrødene 35-40 minutter.

  7. Lad brødene køle af på en bagerist. Skær eller bræk dem fra hinanden. De er nemmest at flække dagen efter.

Fik du prøvet opskriften?

Så vil jeg elske at høre om det! Skriv en kommentar nedenfor, eller hvis du er på Instagram: Tag @muttionline eller #muttionline på dine billeder. Så kigger jeg med. Tak!

Tip! Små rugbrød er gode at fryse

Som en tommelfingerregel kan du fryse brød i ca. 3 måneder. Små rugbrød bliver ikke dårlige af at ligge længere, men de bliver nok lidt tørre og knap så lækre.

Madpakkerugbrød uden surdej

Måske også noget for dig?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.