Instagram Facebook email ArrowDown ArrowLeft ArrowRight Back to top of page
Hop til opskriften
()
Speltboller med solsikke - koldhævede speltboller

Mine speltboller er rundt regnet verdens nemmeste boller. Inspirationen fik jeg af min veninde Marianne, der er ekspert i koldhævede boller – for det meste vil det sige køleskabsboller. På en kold vinterdag bliver det bagtrappeboller her hos mig – det kender du måske. Så krydser jeg bare fingre for at der ikke er andre i opgangen, der har lyst til friskbagte boller næste morgen.

Du får to versioner at vælge imellem:

  • Æltefri – den enkleste. Kræver lidt ekstra mel, så dejen er nogenlunde fast.
  • Maskinæltet – med blød dej og mere udviklet glutennetværk.

Bare husk én ting: Hvis du vil ha’ frisk morgenbrød, skal du starte om aftenen.

Speltboller med solsikke - koldhævede speltboller

Ekstra hævekraft?

Speltbollerne bager jeg helt uden hvedemel, og det giver en helt speciel intens smag. Men spelt har ikke verdens bedste bageevne, så boller bagt på ren spelt bliver ikke verdens mest runde og lette boller. Hvis du er på jagt efter sådan nogle, kan du udskifte (noget af) speltmelet med hvedemel – hvedemel hæver generelt bedre end spelt. Jo højere proteinindhold, jo bedre.

Du kan også tjekke fx valnøddebollerne eller gulerodsbollerne, der er bagt på hvedemel. Og vær opmærksom på, at groft mel ikke hæver helt så flot som fint mel – så en blanding er godt.

Har du en rest yoghurt naturel, creme fraiche, kærnemælk eller tilsvarende, kan det fint erstatte noget af vandet. Gæren elsker surmælksprodukter.

Hvis du har en aktiv surdej, så lad den endelig lege med. Udskift fx 1/2 dl vand med 1/2 dl aktiv surdej.

Og endelig, hvis du bager ofte: Brug et bagestål i ovnen. Det giver dejen et ordentlig skud varme, så bollerne hæver flot. Mere om det under opskriften.

Speltboller med solsikke - koldhævede speltboller

Ekstra smag i dine speltboller

Du kan putte alt muligt i dine speltboller (ok, med måde). Prøv fx:

  • Grønsager: revne gulerødder eller squash, hakket spinat. Så skal der måske lidt ekstra mel i også.
  • Smagsstoffer til madbrød: sorte oliven, soltørrede tomater, reven ost.
  • Krydderier, fx kanel og kardemomme og et par tsk sukker. Eller til en godt madbrød: Rosmarin, du lige giver en tur i morteren først. Mmm.

Hvor glad er du for opskriften?

Giv 1-5 hjerter

Koldhævede speltboller med solsikke

Brød og boller, Morgenmad og brunch

Rækker til: Ca. 30

Forberedelse: 15 minutter + 8 timer hviletid

Tilberedning: 15 minutter

Du skal bruge:

  • 1 liter vand

  • 15 g gær

  • 4 tsk salt

  • 2 dl solsikkekerner

  • 500 g fuldkornsspeltmel

  • 500 g sigtet speltmel (evt. mere, hvis du ælter i hånden)

  • Ekstra solsikkekerner til drys

En fordel også at bruge:

Sådan gør du:

  1. Mindst 8 timer før, du vil bage: Rør dejen sammen i en god stor skål. Hvis du rører i hånden, kan du tilsætte lidt ekstra mel, så dejen ikke er for blød. Hvis du har en røremaskine, kan dejen være lidt blødere. Lad  maskinen køre, til dejen slipper kanterne.

  2. Dæk dejen med et låg eller plastfolie, og lad den hvile på køkkenbordet en times tid. Sæt den så i køleskabet mindst 7 timer (gerne op til i hvert fald 16 timer).

  3. Tag dejen ud af køleskabet, og lad den vågne på køkkenbordet i en halv eller hel time. Tænd ovnen på max varme ved varmluft (min kan tage 270 grader), og lad to plader varme med. Den ene må gerne være bagesten eller bagestål (reklamelink).

  4. Brug en stor ske til at sætte dejen på bagepapir – du behøver næsten ikke at få fingrene i dejen. Drys dem evt. med solsikkekerner. Du kan se teknikken her.

  5. Sæt bollerne ind på en gennemvarm plade midt i ovnen – en plade boller ad gangen. Hæld ca. 1 dl vand i den anden plade nedenunder. Bag bollerne i 10-12 minutter, til de er gyldne og sprøde.

Fik du prøvet opskriften?

Så vil jeg elske at høre om det! Skriv en kommentar nedenfor, eller hvis du er på Instagram: Tag @muttionline eller #muttionline på dine billeder. Så kigger jeg med. Tak!

Hvorfor bage på bagestål?

For mange år siden fik jeg en bagesten med en ovn, men efter et mislykket pizzaprojekt (hvor jeg lagde dejen direkte på stenen uden bagepapir), gik jeg kold på det. Heldigvis blev jeg klogere (og man kan vel også sige, der ikke skulle meget til …)

Det skete dog først for alvor, da der kom bagestål på markedet. Da jeg opdagede, at et bagestål kan indeholde næsten 4 gange så meget varme som en almindelig bagesten, blev jeg nysgerrig. Det skulle prøves. Da jeg samtidig var begyndt at bage med surdej, var jeg hurtigt solgt: Der er simpelthen kæmpe markant forskel på boller, der er bagt på en bageplade og boller der bliver bagt på bagestålet.

  • Bollerne (brødene, pizzaerne, flutes’ene) hæver lynhurtigt og flot op – letter nærmest fra underlaget og bliver runde
  • De får en supersprød bund

I dag bager jeg ALTID pizza, boller og surdejsbrød på mit bagestål, og da jeg opholder mig i mit sommerhus en del uger om året, har jeg også investeret i et hertil. Det er min svigersøn, der er surdejsbager, også meget tilfreds med :-)
Bemærk dog, at fedtholdige deje ikke tåler SÅ høj varme, så hvis du vil bage kager, chokoladeboller, juleboller, fødselsdagsboller og den slags, skal du bare bruge din ovn på almindelig vis uden bagestål.

Mit bagestål er det originale danske fra Bagestålet (lavet af svensk superstål), og da jeg nu fik muligheden for at guide dig over til deres webbutik – så slog jeg til. Jeg anbefaler altid den ‘rigtige’ bagepakke, hvor du også får en uundværlig kombispade, en dejskærer og  en brødpose med i købet. Du finder bagepakken her (reklamelink).

Tips til at bage med bagestål

Hvis du vil have fuld valuta for bagestålet, er det en god idé at følge nogle enkle råd:

  • Behandl bagestålet med raffineret solsikkeolie, inden du bruger det
    Du får en vejledning, når du køber det.
  • Bag altid ved høj temperatur
    Jeg skruer op på max, som er 270 derhjemme og 300 grader i mit sommerhus.
  • Lad bagestålet varme helt igennem først
    Det tager ca. 45 minutter at få tilført fuld varme til bagestålet. Jeg anbefaler varmluft. Når du sætter bagværket i ovnen, kan du vælge at bage enten ved varmluft (som jeg stort set altid foretrækker) eller over/undervarme.
  • Placer som udgangspunkt bagestålet midt i ovnen
    Du kan prøve dig frem i din ovn.
  • Brug kombispaden til at føre bagværket ind og ud af ovnen
    Bagestålet er tungt og tossevarmt, så det skal du ikke røre ved. Læg i stedet dit bagværk på kombispaden, og brug den til at placere bagværket på bagestålet i ovnen. Jeg bruger selv bagepapir også (praktisk til boller, især), men du kan også bage pizza direkte på bagestålet – det skal bare være mindst 240 grader varmt.

Bemærk, at Bagestålet er hurtigt til at optage varme fra ovnen (18 gange hurtigere end en bagesten), så du kan bage flere plader boller eller flere pizzaer i rap uden ventetid. Bagestålet optager simpelthen varme nok fra bunden – og leder den op til overfladen – så overfladen hele tiden er varm nok.

Energitips til dit bagestål

Det eneste, der piner mig lidt ved bagestålet er, at ovnen kører ved høj effekt så længe. Derfor lige et par tips til at få lidt mere ud af varmen:

  • Bag mere end én plade boller eller én pizza ad gangen
    Selv bager jeg altid dobbelt portion boller – eller flere slags.
    Tip! Hvis du kun vil bage én pizza, kan du gøre det på en pande! Bag til gennembagt og stik pizzaen ind under grillen i ovnen et par minutter. Bingo.
  • Brug eftervarmen
    Lad bagestålet stå i ovnen, og bag noget andet bagefter. Evt. sæt bagestålet ned i bunden (nederste rille), og bag på en almindelig bageplade – fx en ovnret, et madbrød, en kage eller småkager. Du skal dog nok slippe lidt varme ud af ovnen først, så du ikke starter ved 250 grader …
    Når ovnen er ved at være nede omkring 150 grader, kan du også med fordel riste nødder, mandler etc. Husk stadig at sætte et ur!
    Om vinteren er det skønt med den ekstra varme i køkkenet – så lad ovnlågen stå åben efter bageriet, og få den sidste varme ud i rummet. Så slipper du også for, at ovnen bruger energi på at køle ned.

 

 

Speltboller med solsikke - koldhævede speltboller

Måske også noget for dig?

13 kommentarer til Koldhævede speltboller med solsikke – uden hvedemel

  1. Hej

    De ser rigtig lækre ud. Men når de skal i ovnen, skal det så stadig være ved så høj temp. Som du varmer ovnen op på. Tænker varmeluft på så høj varme og i 10-12 min kan bollerne klare det?
    Mvh
    Jeannette

    1. Hej Jeanette, godt du spørger! Ja, jeg bager ved så høj temperatur – gerne op til 300 grader. Det betyder, at bollerne får en mørkere skorpe, der karamelliserer lidt. Og det smager helt fantastisk, hvis du spørger mig. Prøv! Kh Bodil

  2. Hejsa.
    Jeg er frisk på at prøve disse spændende speltboller men jeg er 1 person og derfor er 30 stk. mange.
    Tænker at de selvfølgelig kan fryses og opvarmes i ovn?
    Men kan de også ligge i en pose i nogle dage – hvor mange dage har du erfaring med går an?
    Mvh

    1. Hej Lotus, tak for at læse med på bloggen – dejligt du er frisk på at prøve bollerne. Du kan sagtens fryse dem, og jeg lader dem også gerne ligge et par dage fremme. Giv dem en tur på brødristeren, så er de næsten som friskbagte. Ellers er mit trick at fryse ned, give dem 30 sekunder i mikroovnen pr. stk og så riste på brødristeren. I fryseren kan de holde op til 8 måneder, fordi der ikke er fedtstof i dejen. Men der er nok bedst inden for et par måneder. Håber du bliver glad for dem :-) Kh Bodil

  3. Hej

    Jeg vil forsøge mig med denne opskrift. Jeg kan ikke tåle og fordøje hvede, så vil prøve med ren spelt nu.

    Jeg vil lige høre, hvor længe dejen kan stå i køleskabet? Altså skal man lave dem alle på én gang eller kan man dele den over 2-3 dage ?

    Dbh
    Lizette

    1. Hej Lizette
      jeg plejer at bage dem samtidig, men jeg er ret sikker på, du i hvert fald kan vente 2 døgn, hvis dejen står på køl. Lad mig endelig høre, hvis du gør forsøget :-) Jeg plejer selv at fryse ned og tage dem op enkeltvis – 30 sekunder i mikroovnen pr. stk. + en tur på brødristeren. Og det virker i hvert fald.
      Håber det lykkes – og at du tåler dem!
      Kh Bodil

  4. Hej,

    Opskriften lyder super god. Et spørgsmål – kan jeg erstatte speltmelen med grahamsmel, så det bliver fuldkorns speltmel og gramhams mel sammen? :-)

    1. Hej Anna
      Hm, jeg vil tro, det bliver for meget groft mel – du ender nemt med kanonkugler. Desværre.
      Kh Bodil

    1. Hej Bettina, det betyder næppe det store. Jeg vil tro et par minutter mere – men hold øje, for de fleste ovne (min i hvert fald!) bager lidt ujævnt, så der bliver er sort hjørne, før de øvrige boller er gyldne. Suk! God fornøjelse! Kh Bodil

  5. Hej Bodil,
    Mange tak for denne opskrift og mange andre gode opskrifter.
    Jeg stødte over din blog for nylig, men har jeg prøvet en del retter, og de var allesammen lækre!
    Jeg vil gerne prøve de her boller, men vil lige høre om gær kan erstattes fuldstændig med surdej?
    Jeg har for nylig lavet mit allerførste hjemmebagte rugbrød på 100% rugmel og surdej (altså uden gær) og det virkede, men jeg forstår at det er noget andet hvis man ville gerne have boller til at hæve pænt (selv om jeg har ikke så stor erfaring med at bage).
    På forhånd tak for dit råd!
    Mvh,
    Anna

    1. Hej Anna,
      Sikke en dejlig kommentar – det varmer, at du finder noget, du kan bruge :-)
      Jeg har aldrig bagt disse boller med ren surdej, men nu får jeg lyst til at prøve. Og jeg mener bestemt, det må være muligt. Bare vær opmærksom på, at spelt ikke har den samme evne til at skabe glutennetværk som almindelig (god) hvede, og derfor vil bollerne ikke blive så høje og fine. Så det er ikke de nemmeste boller at bage med surdej. Hvis du vil prøve dig frem først, vil jeg foreslå to forsøg: Først et, hvor du stadig bruger lidt gær (plus surdejen). Og dernæst et, hvor du skifter 1/3 af melet ud med hvede, fx ølandshvede (sigtet ølandshvede, ikke den fra Løgismose/Netto, den er for grov). Hvis det falder nogenlunde godt ud, kan du så forsøge med ren surdej.
      Håber det hjælper lidt :-) Ellers skriv igen.
      Kh Bodil

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.