Instagram Facebook email ArrowDown ArrowLeft ArrowRight Back to top of page
Hop til opskriften
()
Koldhævede græskarboller - saftige grovboller

Græskarboller er saftige grovboller på den virkelig nemme måde. Bare løb ud og find et græskar med det samme – så kan du få de saftige sandwichboller med græskar i morgen tidlig!

Konceptet er hermed testet – i alt hastværk lørdag morgen. For jeg kom til at sove længe, men jeg ville ikke gå glip af en spinningtime bare fordi, der skulle bages boller den morgen. Så det gik stærkt!

Saftige sandwichboller med græskar

Saftige græskarboller – sådan!

I min verden skal græskarboller både være bløde og saftige. Og jeg vil helst ikke ha’ dem for høje, når jeg skal bruge dem til sandwich. Man skal jo helst kunne bide over bollen, når der kommer fyld i. Ikk´?

Det med saftigt brød er virkelig simpelt, også hvis du ikke har særlig god tid: Riv nogle grønsager eller rodfrugter i dejen. Gulerodsboller er et hit. Men du kan også bruge både kartofler, rødbeder, squash eller som her: Græskar. Det giver masser af fugt til dejen, og du får et brød (eller en flok boller), der holder sig saftige i flere dage.

Du kan naturligvis også fryse de boller ned, du ikke spiser med det samme. Så er det nemt at finde en saftig græskarbolle til madpakken næste gang og næste gang og ..

De nemmeste koldhævede boller med græskar

Når jeg nu ikke vil have særlig højde på mine boller, arbejder jeg med en ret blød dej – og verdens nemmeste fremgangsmåde: Bland revet græskar med bare én slags mel (jeg bruger stenformalet mel – med ca. 20 % fuldkorn – for at få grove boller). Gær, salt, vand, surdej (hvis du har), yoghurt, kardemomme – og græskarkerner. Rør sammen. Lad dejen stå i skålen natten over i køleskabet. Og sæt bollerne på en bageplade med en ske næste morgen.

Knaldvarm ovn. 13-15 minutter. Haps.

Græskarbollerne bliver helt perfekt uperfekte i faconen. Lidt flade i det, så de er nemme at bide over, når fyldet kommer i. Og supersaftige indeni.

Hvor glad er du for opskriften?

Giv 1-5 hjerter

Saftige græskarboller

Brød og boller, Morgenmad og brunch

Rækker til: 12 stk.

Forberedelse: 20 minutter + natten over

Tilberedning: 13-15 minutter

Til sandwichbollerne skal du bruge:

  • 300 g koldt vand (3 dl)

  • 250 g revet græskar (hokkaido eller skrællet butternut)

  • 1 dl yoghurt naturel

  • 5 g gær

  • 30 g opfrisket surdej (eller bare vand, hvis du ikke har surdej)

  • 450-500 g ølandshvedemel (jeg bruger Meyers – hvis du bruger Løgismose, skal du blande med almindeligt hvedemel, se tip nedenfor)

  • 50 g græskarkerner

  • 1,5 tsk kardemomme

  • 10 g salt

Til pynt:

  • Ekstra græskarkerner

  • 1 æg til at pensle med

Sådan gør du:

  1. Riv græskarret – groft eller fint, begge dele fungerer. Husk, at en butternut skal skrælles først.

  2. Bland dejen godt sammen i en stor skål. Lad den stå fremme på køkkenbordet en halv eller hel time, dæk den med plast, og sæt den i køleskabet til i morgen.

  3. Næste morgen: Tænd ovnen på max varme. Min kan tage 270 grader varmluft. Hvis du har en bagesten eller et bagestål, sæt det ind og lad det varme godt igennem.

  4. Når ovnen er varm: Sæt bollerne på bagepapir med en grydeske. Pensl med lidt æg, drys med græskarkerner, og pensl igen. Så hænger de fast. Bag bollerne i 13-15 minutter, til de er gyldne.

Fik du prøvet opskriften?

Så vil jeg elske at høre om det! Skriv en kommentar nedenfor, eller hvis du er på Instagram: Tag @muttionline eller #muttionline på dine billeder. Så kigger jeg med. Tak!

Fyld i sandwichbollerne?

Du har sikkert dit eget favoritfyld. Mit var min thaihummus med avocado og frisk koriander. Et dryp lime. Mmmm. Men du kan også prøve:

Hummus, tomat og avocado i skiver. Og frisk spinat.
Laksemousse, frisk spinat og radiser i tynde skiver.
Rødbedebøf, frisk spinat, most avocado som spread. Og et dryp lime.
Pesto, frisk spinat og røget laks.
Emmentaler, frisk rucola og langtidsbagte tomater
Stegt kyllingebryst i tynde skiver – med spidskålsalat og fx en tyk peanutdressing som spread
Thai pulled chicken med spidskålsstrimler

Surdej eller ej?

Jeg har altid en aktiv surdej i nærheden, så det blev surdejsboller. Men du kan sagtens bage dem uden surdej. Så skal du blot erstatte med næsten samme mængde vand.

Andre meltyper?

Jeg synes, bollerne er bedst med noget groft mel. Hvis du ikke har lige præcis stenformalet mel ved hånden, kan du blande hvidt mel og fuldkornsmel. Ca. 1/3 fuldkorn og 2/3 almindeligt hvedemel med højt proteinindhold er en god kombi til sandwichboller. Mængden må du lige forsøge dig frem med – forskellige meltyper suger forskellig mængde væde til sig.

Saftige sandwichboller med græskar

Måske også noget for dig?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.