Instagram Facebook email ArrowDown ArrowLeft ArrowRight Back to top of page
Hop til opskriften
()

Det er næsten synd, der ikke følger duft med billederne. For de grove surdejsboller med kerner dufter saligt af de hårdt bagte kerner udenpå – og kardemommen indeni.

Det er også næsten synd, der ikke følger lyd med, når jeg sætter tænderne i. For kernebollerne knaser lystigt! Skorpen er sprød, og kernerne nærmest springer i begejstring for hver bid.

Og selvfølgelig er det synd, du ikke kan smage mine lune kerneboller lige fra ovnen. Med ost og marmelade – med hummus og avocado – eller bare med smør i tandhøjde.

Faktisk er der kun én ting at gøre: Bag dine egne! Og vær gavmild med kernerne. De gør hele forskellen.

Kerneboller - surdejsboller med frø og kerner

Grove surdejsboller med alt det go’e

Kernebollerne er en variation over mine surdejsboller – godt krudtet op med alt det gode fra den grove hylde: Sesamfrø, hørfrø, solsikkekerner, havregryn og stenformalet mel. Bagekraft fra manitoba med højt proteinindhold. Og jeg bager dem økologisk fra A til Z.

Alt det grove giver en lidt tættere bolle end en hvid, let bolle. Men den smager og mætter helt forrygende.

Og så det knasende bid, altså … Dagen derpå kan du give dem en tur på brødristeren, så knaser de igen.

Kerneboller - surdejsboller med frø og kerner

Har du lyst til andre surdejsboller?

Alle mine opskrifter på surdejsboller udspringer af min grundopskrift, som er skudsikker og grundigt forklaret – også for dig, der ikke er så trænet i surdejsfaget endnu.

Men har du lyst til variation, så tjek for eksempel:

Surdejsboller uden gær – og med sesam

Valnøddeboller med surdej – en klassiker

Gulerodsboller med surdej – virkelig saftige!

Og hvis du vil læse lidt op på det med at pleje en surdej, så finder du et længere skriv om det her.

Hvor glad er du for opskriften?

Giv 1-5 hjerter

Grove surdejsboller med kerner og frø

Brød og boller

Rækker til: 8-10 stk.

Forberedelse: 1 døgn

Tilberedning: 10-12 minutter

Du skal bruge:

  • 400 g vand

  • 50 g opfrisket surdej (eller 1/2 dl vand)

  • 5 g gær

  • 300 g manitoba (eller andet hvedemel med mindst 11 % protein)

  • 75 g stenformalet hvedemel (ca. 20 % fuldkorn)

  • 25 g solsikkekerner

  • 25 g hørfrø

  • 25 g sesamfrø

  • 25 g finvalsede havregryn

  • 1 tsk kardemomme

  • 10 g salt

Til drys på bollerne:

  • 1 dl blandede sesamfrø , hørfrø og solsikkekerner

Sådan gør du:

  1. Start ca. 1 døgn før, du vil bage. Fx lørdag morgen – så er der boller søndag morgen. Mellemtiderne er ret fleksible, så du kan passe det ind i dine planer.

  2. Frisk din bagesurdej op i en skål eller et glas – den skal hæve synligt (mindst 20 procent). Dæk med et viskestykke eller løst låg, og lad den stå på køkkenbordet 2-8 timer, til det bobler lystigt. Surdejen udvikler sig hurtigst, hvis den står lunt – og vice versa.

  3. Ca. 12 timer før du vil bage: Hæld vand, surdej og gær op i en stor skål og rør, til gæren er opløst. Tilsæt mel og kerner, og bland til en jævn dej – gerne med fingrene. Det tager et minut eller to. Dejen er ret blød, og det skal den være. Drys saltet over, dæk med et viskestykke, og lad dejen hvile på køkkenbordet en halv time.

  4. Nu skal dejen ha’ lidt motion hver halve time. Ca. 6 gange – og sæt hellere et ur, så du husker det. Se teknikken her – eller læs videre.

  5. Tag fat i dejen med en våd hånd, og stræk dejen fra den ene side af skålen op – og over til modsatte side af skålen. Drej skålen en kvart omgang og gentag, til du har gjort det 4 gange. Lad så dejen hvile igen. Sæt uret på 30 minutter. Gentag. Din dej bliver mere og mere elastisk hver gang. Fordi den danner gluten!

  6. Efter sidste motion skal dejen langtidshæve i køleskabet (ikke under 5 grader, så falder den i søvn). Smør en skål eller plastbøtte indvendigt med olivenolie, og hæld dejen over i den. Dæk med låg eller plastfilm og sæt på køl. Mindst 6 timer, gerne det dobbelte (eller op til 20 timer).

Så er det bagetid!

  1. Start med at sætte dejen ud på køkkenbordet, og tænd ovnen på mindst 250 grader, gerne varmluft. Lad to plader stå i ovnen (og bagesten/bagestål, hvis du har), og vent til den er brandvarm. Læg et stykke bagepapir klar på bordet.

  2. Drys nu 1 dl kerner ud på bordet, så de dækker ca. 40 x 40 cm. Skrab dejen ud på kernerne. Forsigtigt – så dejen bevarer de fine lufthuller. Du kan se hele fremgangsmåden på video her.

  3. Dyp fingrene i mel, tag fat i de to fjerneste ‘hjørner’ af dejen, og fold dejen sammen på midten i et snuptag. Nu har dejen kerner hele vejen rundt. Drys de overskydende kerner over dejen, så den er godt dækket.

  4. Skær dejen igennem på langs med dejskraberen, skub de to halvdele lidt fra hinanden, og skær dejen ud til boller. Løft hver bolle lynhurtigt over på bagepapiret – gentag, til der ikke er mere dej tilbage.

  5. Hæld en dl vand i den ene plade, så du danner damp i ovnen. Hiv bagepapiret med bollerne over på den anden plade. Luk ovnen, og sæt et ur på 10 minutter. Bollerne skal nok have 12-15, men hold øje – ovne er forskellige. Lad dem få lidt farve, så knaser kernerne fantastisk!

  6. Spis med tandsmør, mens de er varme – eller brug dem i madpakken senere :-)

Fik du prøvet opskriften?

Så vil jeg elske at høre om det! Skriv en kommentar nedenfor, eller hvis du er på Instagram: Tag @muttionline eller #muttionline på dine billeder. Så kigger jeg med. Tak!

Tip! Du kan også bruge en røremaskine

Jeg har skrevet opskriften til dig, der laver dejen i hånden. Hvis du hellere vil bruge røremaskine, kan du finde fremgangsmåden i opskriften til mine surdejsboller.

Kerneboller - grove surdejsboller med frø og kerner

Måske også noget for dig?

6 kommentarer til Kerneboller – grove surdejsboller med kerner og frø

  1. Når du skriver ‘rugkerner – klar til brug’ betyder det så at du har sat dem i blød inden eller?

  2. Hej Janni, rugkernerne hedder ‘klar til brug’, en grøn pose fra Valsemøllen. Hvis du ikke kan finde dem, kan du bruge almindelige rugkerner og sætte dem i blød. Eller, hvis du har travlt, koge dine kerner 17-20 minutter :-)

    1. Skønt Lisbeth! Også Evas favorit for tiden. Og kan du lave dem, kan du lave dem alle :-)
      Knus Bodil

    1. Hej Celina
      det tror jeg sagtens, du kan. Jeg har ikke gjort det selv, men jeg ville ikke være bange for at prøve. Jeg ville følge opskriften til punkt 4 under Så er det bagetid “Skær dejen igennem på langs med dejskraberen, skub de to halvdele lidt fra hinanden” – og bage de to halvdele som nogle lidt tykke flutes. Jeg vil tro, de skal have 20-25 minutter. Held og lykke med projektet, og meld gerne tilbage :-) Kh Bodil

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.