Instagram Facebook email ArrowDown ArrowLeft ArrowRight Back to top of page
Hop til opskriften
()

Tunmousse med creme fraiche og smør er en klassisk opskrift fra før, vi gik op i fedtprocenter – og gudskelov for det. Hvis du ikke spiser tunmousse hver dag, kan du nok godt unde dig selv en lækker, blød mousse med smør og det hele.

Jeg laver tunmousse uden husblas – så den bliver lidt rustik.

En nem fiskeret – god til mange ting

Oprindeligt var tunmousse vist tænkt som en forret, og det går stadig fint, selvom det virker lidt old school. Vi bruger den mere til frokost og madpakker. Nemt og billigt pålæg, der lige giver madpakken en cru op. Prøv fx:

Så selvom tunmousse i min optik altid vil minde om 80’erne med højt hår og svaj i bukserne, så er det faktisk en ganske tidløs opfindelse med et godt næringsindhold. Den giver dig ikke bare masser af protein – da tun er en fed fisk, giver den også et godt skud omega-3 fedtsyrer, D-vitamin, jod og selen.

Tunmousse uden husblas

Jeg har aldrig været så begejstret for sådan en kold gele-agtig rand, der kan stå selv. I stedet laver jeg den lidt mere rustik i det – serverer den i skål eller som her et glas, og derfor laver jeg den uden husblas.

Hvis du vil anrette den som forret, kan du:

  • Enten presse den godt sammen i en skål, lad den sætte sig på køl og så forme den som æg med en ske, dyppet i varmt vand.
  • Eller portionsanret den, som jeg gør med min laksemousse.

Server med salat, citron og lidt grønt drys på toppen.

Nå – men husblas er ikke det eneste, man kan diskutere, når man laver en opskrift på tunmousse. Her kommer et andet spørgsmål:

Skal der smør i tunmousse?

Det er der to svar på:

Ja. Smørret gør virkelig noget for konsistens, smag og lækkerhed. Ulempen er naturligt nok, at kalorietætheden går noget i vejret, så tunmousse er næppe det mest oplagte, hvis du vil have en let fiskeret.

Derfor tager vi også lige det modsatte synspunkt:

Nej. Hvis du gerne vil blive i den samme buksestørrelse, kan du skifte (noget af) smørret ud med creme fraiche. Og i øvrigt kan du bruge græsk yoghurt eller skyr i stedet for. Det kan blive en fin hverdags-tunmousse.

Hvis du gerne vil have en tunmousse uden smør, kan du lade dig inspirere af min laksemousse. En af de nemmeste opskrifter her på bloggen.

Andre ideer til frokost og sandwich?

Gem

Hvor glad er du for opskriften?

Giv 1-5 hjerter

Tunmousse med smør og creme fraiche

Forretter

Rækker til: 4

Forberedelse: 10 minutter

Du skal bruge:

  • 1 ds tun naturel, drænet

  • 100 g blødt smør

  • 1,5 dl creme fraiche (græsk yoghurt eller skyr kan også bruges – fedtprocenten bestemmer du)

  • 1 tsk citronsaft

  • lidt salt

  • friskkværnet peber

  • evt. frisk dild eller som på billedet: friske løgspirer

Tip!

  • Tilføj gerne hakket dild eller purløg – eller andre krydderurter, du synes.

Sådan gør du:

  1. Brug en håndmixer og en skål. Start med tun (plukket lidt i mindre stykker) og blødt smør, og pisk det, til det er jævnt.

  2. Tilsæt creme fraiche eller yoghurt, citron, salt og peber, og pisk lidt igen.

  3. Smag til med citron, salt og peber.

  4. Vupti. Sæt på køl.

  5. Server med frisk dild eller løgspirer og evt. lidt citron. På ristet rugbrød, hvis du er hjemme. Og ellers i din madpakkesandwich.

Fik du prøvet opskriften?

Så vil jeg elske at høre om det! Skriv en kommentar nedenfor, eller hvis du er på Instagram: Tag @muttionline eller #muttionline på dine billeder. Så kigger jeg med. Tak!

Tip om holdbarhed

Min erfaring siger, at tunmousse holder sig en lille uges tid i køleskabet – med mindre den bliver spist. De officielle anbefalinger fra Fødevarestyrelsen siger dog, at du kun må spise fisk fra dåse i 2-3 dage, efter du har åbnet dåsen. Så – op til dig. Er du det mindste i tvivl, skal din tunmousse ud. Desværre. Men altså – hvem kan ikke spise denne lille portion tunmousse inden for et par dage? Så er det problem løst – ikk’.

Tunmousse med smør og creme fraiche

Måske også noget for dig?

8 kommentarer til Tunmousse med smør og creme fraiche

  1. Den lavede min mor osse i 80’erne! Det må prøves igen, og husk; på et stykke ristet franskbrød (også 80’er-agtigt) er det helt kanon. Glem ikke dillerdaller på toppen. Enjoy!

    1. Lasse, du har fuldstændig ret – ristet brød – i 80’erne var det garanteret helt hvidt! Og så må du lige specificere dillerdaller!

  2. Holdbarheden er meget længere end en uge. Eller også har jeg spist mad der var for dårlig i et par uger nu… Det glas strakte sig jo en evighed!

    1. Tøhø, jeg tør ikke skrive en lang holdbarhedstid – tænk hvis jeg fik sundhedsmyndighederne på nakken!

    1. Tusind tak Annie! Og tak for en ekstra idé til servering – det lyder lækkert og lidt ekstra festligt ? Kh Bodil

    1. Hej Kirsten, hm, creme fraiche vil typisk skille, når det har været i fryseren, men når det er blandet i moussen, tror jeg, det vil gå. Den skal så nok lige røres op, inden du serverer den. Jeg ville ikke planlægge at lave den til fryseren, men hvis du har en rest, er det da forsøget værd 😊 kh Bodil

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.