Instagram Facebook email ArrowDown ArrowLeft ArrowRight Back to top of page
Hop til opskriften
()

Boureki er en herlig græsk vegetarret, der originalt bliver lavet med squash, løg og kartofler.

En improviseret boureki

Du kan sagtens variere indholdet i din boureki lidt efter, hvad dit køleskab ligger inde med. Og selv er jeg ikke så god til at følge en opskrift alt for slavisk – heller ikke min egen opskrift – så jeg har efterhånden testet den med lidt af hvert. I squashsæsonen får den squash som originalen … men senere på efteråret og vinteren laver jeg den med græskar og andre rodfrugter. Så får jeg en anderledes vegetarisk boureki – og jeg får tømt køleskabet.

En vegetarret fra Kreta

Opskriften her er inspireret af min mor, der havde haft næsen ude i køkkenet på nogle små restauranter på Kreta. Og det er helt i hendes ånd, at jeg heller ikke følger hendes oprindelige foreskrifter ;-) Hun lavede altid om på noget, når hun først kom i gang.

Jeg mener også, jeg har fået den på det græske fastland – og i Tyrkiet i andre variationer. Og indrømmet, jeg freestyler med indholdet. Men med lidt feta, kanel og spidskommen lander smagen helt rigtigt alligevel.

Boureki efter tøm-køleskabet-princippet

Faktisk er det en god idé at starte en boureki med at kigge i køleskabet. Madspild kan vi jo ikke li’ – så her får du et par tips til, hvad en boureki kan indeholde:

  • Altid løg. Altid løg, men det har du nok også
  • Altid kartofler. Kartofler indeholder godt med stivelse, og stivelsen holder lidt på resten af fyldet. Så jeg anbefaler, at du altid har kartofler i.
  • Squash. Klassikeren i boureki. Men den kan sagtens erstattes.
  • Græskar. Oplagt i sæsonen. Den bliver mør og lækker lige som squash.
  • Fennikel. Har du en rest, så suppler med den. Bare husk at snitte helt fint (mandolinjern er et hit).
  • Rodfrugter. Har du en rest gulerødder, persillerod, pastinak, selleri eller i den dur, så prøv med dem også. Bare som erstatning for squash i opskriften nedenfor.

Prøv dig frem – og få tømt køleskabet :-)

Bourekien er god med en grøn salat eller en grønkålssalat til.

Mere smag af Grækenland?

Hvis du er til græske vegetarretter, så tjek også:

Gem

Gem

Hvor glad er du for opskriften?

Giv 1-5 hjerter

Boureki - græsk vegetarisk pie

Aftensmad

Rækker til: 4-5

Forberedelse: 30 minutter

Tilberedning: 45 minutter

Du skal bruge - grønsagerne først:

  • 350 g kartofler (skrællet vægt)

  • 3 løg

  • 350 g squash

    Tip: Du kan udskifte helt eller delvist med græskar, rodfrugter, fennikel etc.)

  • 2 fed hvidløg

  • olivenolie

Til fyldet skal du også bruge:

  • 1 dl fine havregryn

  • 200 g revet/hakket ost (gerne en blanding af feta og cheddar eller mozarella)

  • 2 æg

  • 1/2 tsk kanel

  • 1 tsk spidskommen

  • En lille håndfuld frisk hakket mynte

  • 1 tsk salt

Øverst skal du bruge:

  • 2 plader butterdej

  • 1 æg

  • sesamfrø

Sådan gør du:

  1. Snit alle grønsager i fine skiver (350 g kartofler, 3 løg, 350 g squash, 2 fed hvidløg), gerne på mandolinjern eller i maskine. Varm dem op i lidt olie i en gryde, mens du jævnligt rører rundt – det tager 10-15 minutter. Tag gryden af af varmen, når grønsagerne er næsten møre.

  2. Tilsæt så de øvrige ingredienser til fyldet (1 dl fine havregryn, 200 g ost, 2 æg, 1 tsk kanel, 1 tsk spidskommen, 1 tsk salt, en lille håndfuld frisk hakket mynte). Rør det sammen. Fordel fyldet i et fad på ca. 23 x 23 cm (kan også være et rektangulært, rundt eller ovalt fad).

  3. Tænd ovnen på 175 grader varmluft.

  4. Rul butterdejen ud, så den passer til dit fad. Læg den over fyldet, pensl med æg, og drys med sesamfrø. Du kan pensle med æg igen til sidst – så sidder frøene godt fast.

  5. Vupti – bag den i ovnen i ca. 45 minutter, til toppen er gylden.

Fik du prøvet opskriften?

Så vil jeg elske at høre om det! Skriv en kommentar nedenfor, eller hvis du er på Instagram: Tag @muttionline eller #muttionline på dine billeder. Så kigger jeg med. Tak!

Måske også noget for dig?

3 kommentarer til Boureki – græsk vegetarisk pie

  1. Prøvede retten uden Hokkaido men med kartoffel skiver i stedet, og uden butterdejslåg, som vi fik den på en restaurant på Kreta. Det smagte rigtigt godt. Lækkert.

  2. Hej Thomas,
    Dejligt at høre! Det er lige præcis sådan, opskriften skal bruges, synes jeg. Og smagen af Kreta er bestemt ikke det værste …
    Tak fordi du læser med :-) Kh Bodil

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.